Duurzaamheid10 sep '20 11:44Aangepast op 10 sep '20 12:38

Nederlandse windparken mogelijk in strijd met Europese wetgeving

Auteur: BNR Webredactie

Tegenstanders van twee windmolenparken in Drenthe hebben nieuwe munitie gekregen. Als gevolg van een Europese uitspraak over milieu-effecten spannen zij een kort geding aan om te zorgen dat de aanleg van die twee parken wordt stilgelegd. Als de rechter hen gelijk geeft, kan dat grote gevolgen hebben voor windparken door héél Nederland, schrijft het FD.

(ANP Arie Kievit)

Schending van Europese regels

Advocaat Peter de Lange vertegenwoordigt de Stichting Democratisch Energie Initiatief en zes verenigingen van omwonenden. Volgens hem heeft de Europese uitspraak grote gevolgen voor Nederland. 'Die uitspraak houdt in dat we in Nederland normen gebruiken die niet in overeenstemming zijn met Europese regels. Dus het is foute boel.' Als voorbeeld noemt hij dat Europa voorschrijft dat er bepaalde vormen van inspraak moet zijn. 'Daar wordt niet goed aan voldaan en dus moeten die wetten in Nederland van tafel.'

Lees ook | Windsector en industrie: Stem vraag en aanbod windenergie beter af

'Bestaande parken missen wettelijke basis'

Wat de situatie extra precair maakt voor Nederland is dat de uitspraak volgens De Lange ook geldt voor bestaande parken. 'Die parken missen nu een wettelijke basis. Dat betekent dat die parken stilgelegd kunnen worden.' De Lange vergelijkt het met de stikstofcrisis en denkt dat het jaren kan duren voor de wetgeving is aangepast.

Lees ook | Gevaren bouwen op zee op termijn niet bekend


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen