Duurzaamheid8 okt '20 13:06

Doorbraak onderzoek data-opslag

Auteur: BNR Webredactie

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een manier gevonden om nog meer data op te slaan op kleinere oppervlaktes. De technologie kan grote gevolgen hebben voor zowel data-opslag als voor de hoeveelheid stroom die nodig is om datacenters draaiende te houden. 'We kunnen nu een miljard keer zuiniger worden', zegt universitair docent en co-auteur Johan Mentink van de Radboud Universiteit.

Beluister ook | Nederland is kampioen data-opslag

Meer data op kleiner oppervlak

Dataopslag gaat aan de hand van met magneetjes met een noord- en een zuidpool. Die magneten hebben de onderzoekers nu voorzien van 'wervels' waardoor het mogelijk is om meer data op te slaan op een kleiner oppervlak. 'Die werveltjes kun je heel erg klein maken. De doorbraak is niet alleen dat het om meer data gaat, maar dat het nu ook veel sneller gaat. Het nieuwe is niet zozeer dat we dat met een laserpuls kunnen, maar dat we nu die wervels met licht heel snel kunnen schakelen.'

Beluister ook | Verwerking van data gaat enorme vlucht nemen

Efficiënter met factor duizend maal duizend

'Qua efficiëntieverbetering gaat dit niet om een factor twee, maar om een factor duizend keer duizend. En we kunnen een miljard keer zuiniger worden als we ons best doen.' De uitvinding kan het enorme stroomverbruik dat nodig is om de Nederlandse datacenters draaiende te houden, sterk reduceren. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.

Beluister ook | Computerdata kan nu opgeslagen worden op één atoom


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen