Provincies hinderen aanleg zonneparken
Provincies maken het moeilijker om grote zonneparken op landbouwgrond te bouwen. Zij willen liever dat de zonnepanelen op daken worden geplaatst. Zo haalt Nederland klimaatdoelen niet terwijl het al achter loopt, schrijft het FD.
Lees ook | 'Provincies houden bouw nieuwe zonneparken tegen'
Besturen luisteren naar bevolking
'Er is vaak discussie in de omgeving als er een zonne-of windpark komt. Wij zien dat provinciebesturen kiezen voor oplossingen die goed liggen bij de bevolking. Dat is heel begrijpelijk, maar we moeten ook zorgen dat het betaalbaar wordt en dat we die klimaatdoelen wel gaan halen', zegt directeur Olof van der Gaag van NVDE.
Beluister ook | Nederlandse windparken mogelijk in strijd met Europese regelgeving
'We hebben ook grootschalige projecten op de grond nodig, één van de voordelen daarvan is dat het lekker aantikt en dat het ook betaalbaarder is. Bij Airport Eelde hebben ze 73.000 zonnepanelen tussen de start en de landingsbaan gelegd, dat tikt goed aan en daar heeft niemand last van.'
Beluister ook | Nederlands klimaatbeleid schrikt investeerders af
Locaties te over
Volgens Van der Gaag zijn er dan ook heel wat locaties waar de panelen geen aangezichtsvervuiling veroorzaken en waar niemand last van heeft. 'Er zijn ook combinatieprojecten waar ze rood fruit gaan kweken onder zonnepanelen, rode bessen houden bijvoorbeeld van schaduw, dan heb je echt een win-win. We moeten heel veel doen op daken, maar we moeten ook onze ogen niet sluiten voor de kansen die er op de grond zijn.'
Beluister ook | Stem vraag en aanbod windenergie af
Kleinschaligheid is populair
Het punt is volgens Van der Gaag dat provincie- en gemeentebesturen vaak kiezen voor kleinschalige en dus duurdere projecten. Ook ziet de NVDE dat er lokaal heel veel eisen aan die ondernemers worden gesteld. 'De omgeving moet financieel meeprofiteren, moet financieel mede-eigenaar zijn kunnen zijn. Maar je moet wel zorgen dat er ook een businesscase overeind blijft, er zijn 6 miljard euro aan investeringen nodig om die klimaatdoelen alleen al op land te halen'.