Vakpersoneel knelpunt bij installatie 1,7 miljoen laadpalen
In de komende tien jaar verwacht de Rijksoverheid zo'n 1,7 miljoen laadpalen nodig te hebben door de forse toename van het aantal elektrische auto’s. De potentiële omzet uit de installatie van al deze palen kan zomaar boven de 1 miljard euro uitkomen.
Maar dan moet de installatiebranche wel hard aan de slag om de capaciteit op orde te krijgen. Om in tien jaar 1,7 miljoen laadpalen te realiseren is een flinke tempoversnelling nodig: in de afgelopen tien jaar werden 200.000 laadpalen geïnstalleerd. De Rijksoverheid verwacht dat installateurs tot en met 2025 jaarlijks minimaal 77.000 laadpalen installeren, oplopend tot jaarlijks 200.000 tussen 2026 en 2030.
Luister terug | ACM pleit voor transparantie bij tarief laadpaal
Ook de ambitie van de Rijksoverheid om woningen, kantoren en andere gebouwen te verduurzamen zitten installateurs toch al niet om werk verlegen. Zo moeten kantoren in 2023 minimaal energielabel C hebben en moet de totale CO2-uitstoot van Nederlandse gebouwen in 2030 met 49 procent zijn gedaald. Deze werkzaamheden komen naast de reguliere opdrachten van installateurs bij nieuwbouw, verbouw en reparaties van woningen en andere gebouwen.
Lees ook | Ga slimmer om met laadinfrastructuur
Het wordt inderdaad niet eenvoudig, erkent Casper Wolf, sectoranalist Bouw bij ABN Amro. 'Maar dat betekent niet dat we bij voorbaat moeten zeggen dat het niet gaat lukken. Met opleiding, buitenlands personeel en innovatie van productieprocessen is er meer mogelijk: als je in nieuwbouw de installatie standaardiseert, kan minder technisch opgeleid personeel het eenvoudig plaatsen en kunnen installateurs het lastiger werk gaan doen.'