Duurzaamheid8 dec '20 13:15Aangepast op 8 dec '20 13:39

Tata Steel investeert 300 miljoen in beperking overlast IJmuiden

Auteur: BNR Webredactie

Staalfabrikant Tata Steel gaat 300 miljoen euro investeren om de overlast te bestrijden die het concern in IJmuiden veroorzaakt. De regio moet straks minder merken van stof en stank. 'Onze positie in de IJmond is sterk afhankelijk van wat men van ons vindt en ervaart', zegt bestuursvoorzitter Hans van den Berg van Tata Steel Nederland.

(ANP Sem van der Wal)

Beluister ook | Overnamegesprekken Tata Steel Nederland en Zweeds staalbedrijf

Roadmap

Van den Berg legt uit dat die additionele 300 miljoen onderdeel zijn van de Roadmap, een zevental grote investeringsprojecten. Een daarvan is de Denox-installatie van de pelletsfabriek die veel Nox uitstoot. 'Een doekfilter zal de uitstoot van zware metalen en fijnstof sterk reduceren.' Daarnaast kondigt van den Berg een aantal verbeteringen aan bij Cokevergassingsfabriek 2. 'De uitstoot uit die fabriek is de grootste bron van stankoverlast.'

Beluister ook | Zweeds-Fins staalconcern wil Tata Steel Nederland overnemen

Tata Steel Nederland is al sinds 2018 bezig met het programma. In 2018 kwam Tata in het nieuws vanwege de grafietoverlast voor IJmuiden. Ook noemt de bestuursvoorzitter de sterk toegenomen aandacht in Nederland voor de stikstofproblematiek en de zorgen die vanuit de omgeving van het bedrijf geuit worden over stof en stank die Tata wil aanpakken.

Beluister ook | Noord-Holland blijft worstelen met Tata

Noord-Holland positief

Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof is positief gestemd en zegt blij te zijn dat Tata 'de handschoen' oppakt. 'Dit sluit mooi aan op het besluit van vandaag om maatregelen ten aanzien van de pelletfabriek op te nemen in de vergunning. Het komt mooi bij elkaar, nu kunnen we samen stappen zetten om de overlast te verminderen.'

Beluister ook | OM vervolgt Tata om grafietregens

Zorg en hinder bedreigen bedrijfscontinuïteit

Op de vraag waarom Tata Steel Nederland verder gaat dan wettelijk strikt noodzakelijk is, antwoordt Van den Berg dat de positie van Tata Steel sterk afhankelijk is 'van wat men van ons vindt en ervaart. Het veroorzaken van veel zorg en hinder is een behoorlijke bedreiging voor ons bedrijf'.

De bestuursvoorzitter erkent dat die zorgen en klachten een bedreiging vormen voor de bedrijfscontinuïteit en dat het concern juridisch sterker onder druk staat. Van den Berg geeft echter aan dat dit programma daar geen direct gevolg van is. Evenmin heeft het iets uit te staan met de mogelijke overname van Tata IJmuiden door een Zweeds-Finse staalcombinatie.

Beluister ook | Tata Steel IJmuiden structureel afgeroomd door Indiaas moederbedrijf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen