Duurzaamheid27 jan '21 07:58

Nieuw 'circulair' plan moet Green Deal boost geven

Auteur: BNR Webredactie

Het Europese parlement stemt vandaag over een nieuw actie plan voor een circulaire Europese economie. Zonder een goedwerkende markt in tweedehands grondstoffen halen we de Green Deal namelijk niet, zo is de aanname.

Het plan is vooral nodig om de circulaire economie een extra boost te geven in Europa, VVD-Europarlementariër Jan Huitema, verantwoordelijk voor het dossier binnen de partij: 'Nederlandse bedrijven geven onder andere al aan dat er veel meer kan, maar dat er obstakels zijn om de circulariteit verder op te bouwen. Met dit plan willen we die obstakels weghalen.' Twee obstakels zijn de grote boosdoener, volgens Huitema. 'Het gebruik van tweedehands-materialen is nu prijstechnisch nog ongunstig. Door de coronacrisis zijn de olieprijzen ontzettend laag, waardoor het aantrekkelijker is om plastic te maken van olie in plaats van recyclebaar materiaal. We willen het speelveld tussen die producten weer in evenwicht brengen.'

Luister ook | 'Amsterdammer wíl AEB eigenlijk niet verkopen'

Eisen voor producten

Dat wordt onder meer gedaan door 'beloningen', vertelt Huitema. 'Wat ook belangrijk is, is het ontwerp van producten. Daar willen we eisen aan stellen. Als een product op de markt komt, ook vanuit buiten de EU, dan moet er een minimale hoeveelheid gerecycled materiaal inzitten. Ook is het belangrijk dat het product later weer recyclebaar is', vindt de Europarlementariër. Huitema heeft er vertrouwen in dat het voorstel door het Europees parlement zal komen.

Luister ook | 'Nederland kan met klimaatkennis andere landen helpen'

(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen