Duurzaamheid1 apr '21 13:20

Netbeheerder Stedin wil 200 miljoen van aandeelhouders

Auteur: BNR Webredactie

Netbeheerder voor gas en elektriciteit Stedin wil bij de komende aandeelhoudersvergadering in juni liefst 200 miljoen euro ophalen bij zijn aandeelhouders, dat is een groep van ruim 40 gemeenten. 'Er ligt een positief advies vanuit de aandeelhouderscommissie', zegt CFO Danny Benima van Stedin.

Forse klimaatambities

Volgens Benima zijn de investeringen noodzakelijk omdat de klimaatambities fors zijn - we willen elektrisch rijden, elektrisch koken, iedereen wil zonnepanelen op het dak. Gemeenten hebben het financieel echter hard te halen, kunnen zij de investering wel doen?

Luister terug | Onze nieuwe energie: CEO Marc van der Linden van Stedin

Benima: 'We hebben een tijd met gemeenten gepraat, dit komt niet uit de lucht vallen. Er ligt een positief advies vanuit de aandeelhouderscommissie om deze 200 miljoen beschikbaar te stellen, uiteindelijk beslist iedere gemeente daar afzonderlijk over. Gemeenten zien dat de energietransitie ook in hun gemeenten doorgang hebben. Naast een maatschappelijk vraagstuk waar ze zelf belang bij hebben, is het ook een financieel vraagstuk en wordt er een solide rendement geboden op het kapitaal.'

Eventueel nieuwe aandeelhouders

Benima heeft dan ook goede hoop dat de plannen doorgang zullen vinden. De informatie is naar alle 44 aandeelhouders gestuurd, op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering in juni wordt daar een toelichting op gegeven, dan wordt duidelijk hoeveel gemeenten er van het aanbod gebruik zullen maken. Desgevraagd zegt Benima dat Stedin mogelijk ook naar nieuwe aandeelhouders zoekt. 'We kunnen het niet alleen, we hebben de bestaande aandeelhouders nodig en we zijn in gesprek met mogelijk nieuwe aandeelhouders'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen