ABN en NVDE: haast maken met energietransitie
De kabinetsformatie duurt nog wel even en dat zorgt voor onrust in de duurzame energie- en mobiliteitssector. Zes op de tien bedrijven denken dat beleids- en investeringsplannen moeilijk haalbaar worden, mocht er voor de zomer nog geen nieuw kabinet zijn. Ook kampt een kwart van de bedrijven met een tekort aan mensen om het werk uit te voeren.
Luister terug | Fundamenteel herstelplan is aan volgend kabinet
Volgens het rapport van ABN Amro en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie moet er snel en veel gebeuren wil Nederland de klimaatdoelen halen. 'Er gebeurt te weinig', zegt sectoreconoom Energie Arnold Mulder van ABN Amro.
Actieve overheid
'Ook het Planbureau voor de Leefomgeving heeft gezegd dat we meer stappen moeten zetten om de doelen te halen. Zonder kabinet wordt dat ingewikkeld, we hebben een actieve overheid nodig.' Mulder nuanceert dat 6 op de 10 bedrijven de ontwikkelingen te traag vindt gaan, dat zijn er volgens hem meer. Zo'n 88 procent van de leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie vindt dat er aanvullend beleid moet komen.
'Op veel terreinen moeten er stappen gezet worden. Vijftig procent van de leden ziet noodzaak voor verhoging van de SDE++-subsidie.' Dat is de pot die duurzaam investeren mogelijk maakt. Ook willen de leden dat de subsidie voor de verduurzaming van woningen uitgebreid wordt en ziet 1 op de 3 ondernemers dat het elektriciteitsnet achterblijft. 'Het is een hele complexe puzzel', zegt Mulder.
Luister terug | Is er draagvlak voor verduurzaming? Iedere seconde een nieuw zonnepaneel
Personeel
Ook zijn er zorgen over de bemensing om al die ambities te verwezenlijken. 'Dat is al langer een probleem', zegt Mulder die wijst op de noodzaak om mensen in technische vakken om te scholen omdat er in veel sectoren mensen thuis zitten.
'We hebben een klimaatakkoord, maar er is behoefte aan een klimaatakkoord 2.0 om de volgende stap te zetten. Het moet nog concreter met deelakkoorden.'