Duurzaamheid18 mei '21 12:44

Internationaal Energieagentschap: Stop investeringen fossiele brandstoffen

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een einde komen aan investeringen in nieuwe projecten voor het winnen van fossiele brandstoffen. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Het agentschap wil dat er meer radicale keuzes gemaakt gaan worden op energiegebied, zodat de klimaatdoelen van Parijs gehaald kunnen worden. Hiervoor zou onder meer gestopt moeten worden met investeringen in energiecentrales op kolen, als daar geen CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen. Daarnaast wil het agentschap dat vanaf 2035 auto's met een motor op fossiele brandstoffen niet meer verkocht gaan worden. De wereldwijde elektriciteitssector zou vijf jaar later CO2-neutraal moeten zijn. Daarvoor is een enorme inzet van hernieuwbare energie nodig.

Luister ook | Activistische beleggers zetten shell verder onder druk

Grote uitdagingen

Hans van Cleef, senior energie-econoom bij ABN Amro, denkt dat het stoppen van investeringen in fossiele projecten een grote uitdaging zal zijn voor de verschillende sectoren. 'Als je kijkt naar de gevolgen: die zijn zo gigantisch, alleen al in de techniek. Veel van de techniek waar men op wil bouwen is nog steeds in ontwikkeling. Denk niet alleen aan de opslag en afvangen van CO2, maar ook waterstof en het opschalen van elektrische auto's is een grote uitdaging.' Daarnaast is er ook een tekort aan geschikt personeel, volgens Van Cleef. 'Je hebt enorm veel techneuten nodig en het bouwen van wind- en zonparken en de infrastructuur, kost enorm veel tijd.'

Luister ook | FNV: Tata Steel moet snel vergroenen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen