Duurzaamheid27 mei '21 12:55

'Supermarkten moeten meer doen om te verduurzamen'

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de ambities lukt het supermarkten nauwelijks om te verduurzamen. Dat blijkt een nieuwe halfjaarlijkse publicatie van stichting Questionmark, die verschillende supermarkten onderzocht. Gustaaf Haan is hoofdonderzoeker bij de stichting.

Image

Questionmark deed onderzoek naar de gemaakte afspraken om het voedselsysteem duurzamer te maken, zoals het Klimaatakkoord en Deltaplan Biodiversiteitsherstel. 'We hebben gekeken welke supermarkten het meest doen om die afspraken na te komen. Hierbij letten we op hoe de supermarkt helpt om vleesconsumptie te verminderen, hoe supermarkten de landbouw beïnvloeden en wat er wordt gedaan om minder plastic op de markt te krijgen', zegt Haan.

Uiteindelijk maken consumenten zelf de keuze om wel of geen vlees te eten, maar volgens Haan kunnen supermarkten daar wel bij helpen. 'Dat willen ze ook, de ernst van de klimaatproblemen is voor hen heel duidelijk. Tegelijkertijd zien we dat vlees nog steeds een grote rol speelt in reclamefolders. Zelfs tijdens de Nationale Week Zonder Vlees adverteerden zes van de acht onderzochte supermarkten met vlees.'

Urgent probleem

Er afspraken waar supermarkten harder aan moeten trekken, vindt de onderzoeker. Vooral het voorkomen van ontbossing in tropische gebieden is een groot en urgent probleem: in Brazilië wordt nog steeds in hoog tempo oerwoud gekapt om plaats te maken voor soja die wordt geïmporteerd als veevoer.

Volgens Haan doen supermarkten nu vooral veel door middel van experimenten, zonder dat duidelijk is wat deze precies bijdragen aan de grote transitie van het voedselsysteem. 'Als supermarkten daar duidelijker over worden, er meer zicht zal komen op wat er verder nog moet gebeuren.'

Luister terug | 'Winstgevende sectoren misbruiken coronacrisis'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen