Duurzaamheid31 mei '21 16:59Aangepast op 31 mei '21 17:21

Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen

Auteur: BNR Webredactie

Kledingketen Zeeman start per 1 juni met RESALE, de inzameling en verkoop van tweedehands baby-, kinder- en dameskleding van verschillende merken. 'We doen dit echt lokaal, met name jongeren zijn erg geïnteresseerd', zegt CEO Erik-Jan Mares van Zeeman tegen BNR.

'Vanaf morgen gaan we kleding inzamelen bij zeven winkels in Nederland, die doneren we aan kringloopketen Het Goed. Die kleding gaan wij weer in onze winkels verkopen. We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in.'

'Met name jongeren zullen hier heel geïnteresseerd in zijn, dat zien we in de pilot al.'

Ingezameld wordt vooralsnog alleen in filialen in Amsterdam Osdorpplein, Maastricht, Alphen aan de Rijn, Den Haag en Nieuwegein, Mares wil dat dit voor het eind van het jaar in alle Zeemanfilialen in Nederland kan.

Pilot met Het Goed

Een belangrijke ambitie in de weg naar een duurzamere textielindustrie is het hergebruik van kleding. Zeeman vindt het belangrijk dat kleding lang meegaat. Arnoud van Vliet, MVO & Kwaliteitsmanager bij Zeeman: 'Met de introductie van RESALE geven wij tweedehands baby- kinder- en dameskleding van allerlei merken een tweede leven. Hiermee zet Zeeman zich in voor het hergebruiken van kleding, een stap verder dan alleen het recyclen van materialen. Daarnaast hebben klanten de mogelijkheid om gebruikte kleding in te leveren. Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk is.'

Na een succesvolle start bij het filiaal in Osdorp volgen vanaf 1 juni nog vijf Zeeman filialen. De intentie is om dit initiatief binnen heel Nederland verder uit te rollen. De pilot is opgezet is samenwerking met Kringloopwarenhuizen Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en 5 textielsorteercentra in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen