Duurzaamheid3 jun '21 12:30Aangepast op 3 jun '21 15:35

Groen investeren wordt gereguleerd

Auteur: BNR Webredactie

Vermogensbeheerders krijgen te maken met nieuwe EU-wetgeving omtrent duurzaam beleggen. De wetgeving moet zogenaamde ‘greenwashing’ tegengaan. Zelfs met deze nieuwe regels moeten beheerders nog steeds zelf bepalen wat wel of niet duurzaam is. ‘Iedere vermogensbeheerder wil duurzaamheid. Het probleem is dat dit voor iedereen wat anders inhoudt', zegt directeur van branchevereniging Dufas Iris van der Looij.

Het verduurzamen van de financiële sector is noodzakelijk om zowel de politiek als de klanten tevreden te houden. ‘We zien steeds meer dat onze klanten verwachten dat wij investeren in duurzame bedrijven. Het is echter lastig voor ons om gigantische bedrijven zoals Shell zover te krijgen om echt te gaan verduurzamen’, zegt Van der Looij. De gerechtelijke uitspraak over Shell leidde tot applaus op Dufas' kantoor. ‘Dit soort uitspraken laat zien dat het verduurzamen van grote vervuilende bedrijven mogelijk is. Voor ons én onze klanten was deze uitspraak dus zeer positief’, stelt Van der Looij.

Bron: Green Planet Studios Pexels
Bron: Green Planet Studios Pexels

Taxonomie

Het is echter nog steeds een probleem dat er niet één duurzaamheidstaal bestaat, zegt Van der Looij. ‘Wij als financiële sector werken naar een 'duurzaamheidstaxonomie' toe: een vaste definitie van wat duurzaamheid precies inhoudt’. Deze taxonomie vaststellen is erg lastig, zegt Van der Looij. ‘Om te begrijpen wat wel of niet duurzaam is, moet je geen economie of bedrijfskunde hebben gestudeerd. Zowel ik als veel mijn collega’s snap weinig van de biologische en natuurkundige termen die komen kijken bij het definiëren van duurzaamheid’. Om dit op te lossen wilt Dufas samenwerken met mensen die wel thuis zijn in duurzaamheid.

Imago loopt gevaar

Mede door de complexiteit van een taxonomie is het dus niet zeker dat de EU-wetgeving greenwashing zal kunnen stoppen. Van der Looij zegt wel dat het helemaal niet gunstig is voor een groot bedrijf om aan greenwashing te doen. ‘Het imago van je bedrijf staat op het spel. Als men erachter komt dat jij als bedrijf niet duurzaam investeert, terwijl jij dit wel beweert, dan kan dit grote consequenties hebben’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen