Duurzaamheid3 jun '21 08:33

Honderd miljoen euro voor verduurzaming Rotterdam

Auteur: BNR Webredactie

Rotterdam is een van de vieste steden van Nederland: de stad is verantwoordelijk voor een vijfde van de landelijke CO2-uitstoot. Om te helpen met vergroenen, wordt vandaag Het Energietransitiefonds Rotterdam geopend, ter waarde van 100 miljoen euro. Rinke Zonneveld is directeur van InnovationQuarter, het bedrijf dat dit fonds beheert.

De hoge uitstoot van Rotterdam wordt veroorzaakt door de havens die onderdeel uitmaken van de stad. 'Met de grootste haven van Europa is Rotterdam een enorme economische motor, maar de stad levert dus ook een grote bijdrage aan vervuiling door CO2. Met het fonds gaan we proberen twee dingen tegelijkertijd te doen: de haven in een hoog tempo verduurzamen en bijdragen aan nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid', zegt de directeur.

Financiering

Financiering is vaak iets dat verduurzamingsprojecten tegenhoudt, ziet Zonneveld. 'Het uiteindelijke doel is dat met het fonds meer kapitaal wordt gemobiliseerd. Eerst gaat het vooral om de 'first of'-fabrieken die er moeten komen: de eerste fabriek met een nieuwe technologie kent de hoogste risico's. Na de eerste opschaling moet de markt de verduurzaming zelf kunnen voortzetten.'

Luister terug | Zeehavenpolitie: Drugscriminelen infiltreren in rederijen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen