Duurzaamheid10 jun '21 21:30Aangepast op 11 jun '21 12:29

'Kabinet laat grote kansen liggen bij verduurzaming'

Auteur: Michal van der Toorn

Ons land laat grote kansen liggen op het gebied van verduurzamen. Alleen al op daken van grote bedrijven kan een groot deel van alle groene stroom worden opgewekt. Toch gebeurt dat nog nauwelijks.

(MICHAEL WILSON - Unsplash)

Van alle groene stroom die we in 2030 willen opwekken, kan 14 procent worden behaald door bedrijfsdaken vol te plempen met zonnepanelen. Dat blijkt uit een berekening van Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en onderzoeksbureau Rienstra, ingezien door BNR.

Obstakels

Op dit moment benutten we slechts een tiende van de capaciteit op bedrijfsdaken, zegt onderzoeker Gerlof Rienstra. Hoewel daar de laatste jaren wat groei in zat, ligt er dus nog veel potentie. Volgens hem zijn de meeste daken maar voor de helft bedekt met zonnepanelen. 'Ontwikkelaars zouden wel meer willen realiseren, maar voor een hogere energielevering aan het net zijn specifieke vergunningen nodig.' Die worden niet altijd afgegeven omdat het elektriciteitsnet daar niet op is berekend. Daarnaast moeten sommige daken worden verstevigd om zulke grote aantallen zonnepanelen te kunnen dragen.

Elektriciteitsnetten verstevigen

Ook Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research gelooft dat de groei de komende jaren voornamelijk ligt op bedrijfsdaken. Van de subsidie voor zonne-energie gaat inmiddels een nipte meerderheid naar panelen op daken. Theo Föllings van de SKBN roept het volgende kabinet daarom op om de elektriciteitsnetten te verstevigen zodat bedrijven dat potentieel beter kunnen benutten. Ook zouden verzekeringsmaatschappijen zich actiever moeten opstellen. En het wachten is op betere kleinschalige opslagmogelijkheden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen