Duurzaamheid25 jun '21 11:55

Europese Commissie pakt biomassa aan

Auteur: BNR Webredactie

Biomassa is niet echt duurzaam. De Europese Commissie scherpt daarom de regels aan. Energieopwekking door het verbranden van plantaardig materiaal en hout wordt lastiger.

(Bert Spiertz)

Luister terug | Juridische strijd tegen biomassacentrale van start

Mathijs Schiffers, Europa-verslaggever voor zusterkrant FD, vertelt waar het concept-akkoord van de commissie op neerkomt. In de eerste plaats worden er meer gebieden aangewezen waar absoluut geen hout gehakt mag worden dat is bedoeld om als biomassa verbrand te worden. De al bestaande regels voor de grote centrales worden uitgebreid naar kleinere centrales. Verder moeten subsidiesystemen die de lidstaten mogen optuigen bepaalde houtstromen ontzien.

Schrappen

De vraag is of de reductie die nu wordt voorgesteld niet nog veel te hoog is. Onder meer GroenLinks vindt dat. Sowieso zie je dat de commissie loopt te worstelen. Op inspraakprocedures van de commissie kwamen veel reacties. Zo was er één partij, die 38.000 individuen en bedrijven vertegenwoordigt, die vindt dat biomassa als duurzame optie helemaal geschrapt moet worden. Maar er zijn ook vakbonden en overheden die vragen om alles bij het oude te laten. Dus dan krijg je, zegt Schiffers, de gulden middenweg: wel wát verscherping, maar ook weer niet heel veel.

Luister ook | In één keer de hele CO2-uitstoot van Nederland gecompenseerd

Het gaat om een richtlijn, die de lidstaten uiteindelijk moeten omzetten in nationale wetgeving. In Nederland loopt al een discussie over het afbouwen van subsidies voor biomassa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen