Duurzaamheid2 jul '21 07:06

'Energietransitieplannen nu omzetten in praktijk'

Auteur: BNR Webredactie

Er is regionaal genoeg ambitie om de energietransitie een succes te maken. Maar om dat succes ook echt te realiseren moet er méér gefocust worden op de uitvoering, concludeert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie na het zien van de 30 regionale energieplannen.

(ANP SEM VAN DER WAL)

Luister ook | Blok: run op Groeifonds is goed teken

De lokale bestuurders en ambtenaren hebben echt hele goeie plannen gemaakt, maar plannen leveren nou eenmaal geen energie, daar heb je projecten voor nodig, zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. Die zon- en windprojecten moeten nu in een razend tempo gebouwd gaan worden. Om dat te doen, moeten ondernemers investeringen doen. Dat gaat in totaal om zeker 6 miljard euro. En dan moet er natuurlijk nog iemand zijn die de plannen gaat uitvoeren.

Draagvlak

Daarnaast is er lokaal draagvlak nodig om een project voor elkaar te krijgen. Niet iedereen zit te wachten op een windmolenpark of een zonnepanelenveld in de buurt. Volgens Van der Gaag is er veel aandacht voor de mening van de burgers. Er zijn afspraken gemaakt dat omwonenden mee kunnen praten en ook mee kunnen profiteren.

Elektriciteitsnet

Een derde punt van aandacht is dat er wel een elektriciteitsnet moet liggen waar je de stroom van die zon- en windprojecten op kunt zetten. Daarvoor is een enorme investering in de infrastructuur nodig. Dat stagneert nu op een aantal plaatsen. Die netbeheerders hebben weer vergunningen nodig. Volgens Van der Gaag is het belangrijk dat het verlenen van vergunningen veel sneller gaat. De doelstelling is 35 terawattuur. De NVDE denkt dat dat, ondanks alle kanttekeningen, wel ongeveer gehaald gaat worden.

Luister terug| Eerlijke klimaatcoalitie stuurt plan naar informateur Hamer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen