Duurzaamheid5 jul '21 07:11

Storingen slimme meters drempel in energietransitie

Auteur: BNR Webredactie

In een maand tijd waren er bijna een half miljoen slimme meters met een storing, tot grote frustratie van energiebedrijven zoals Eneco en Essent. Volgens de koepel Energie-Nederland geven te veel slimme meters niet genoeg data door en vertraagt dit de energietransitie, zo schrijft het FD.

Energiebedrijven kunnen daardoor niet de data van het stroomverbruik opvragen, bij zo'n storing. Een slimme meter moet twee keer per dag het verbruik doorgeven, maar dat lukt dus niet bij een storing zoals afgelopen maand bijna 500.000 keer voorkwam. Doordat dit niet kan, weten energiebedrijven niet of er extra of juist minder energie geleverd moet worden, legt Jan Fred van Wijnen, FD-journalist, uit. 'Dit was één van de redenen om zo massaal over te gaan op de slimme meters, want ze geven snel en actueel inzicht in het verbruik. Bij veel mensen doen ze het ook, maar ook steeds vaker doen ze het niet. Leveranciers vinden het irritant. Want het was een miljardenoperatie om over te gaan en dan is dit de achilleshiel.'

Netbeheerders zien geen probleem

Het lijkt er niet op dat het structureel opgelost kan worden, legt Van Wijnen uit: 'Het begint erop te lijken dat dit technische onderdeel een ingebakken probleempje heeft.' De netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor de slimme meters, die zien het probleem niet zo volgens Van Wijnen. 'Volgens hen is het geen probleem, omdat best veel apparaten de data wel doorgeven. Maar voor de energieleveranciers is het wel een probleem, want die willen de data snel hebben, terwijl het nu steeds langzamer wordt', aldus Van Wijnen.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen