Duurzaamheid9 aug '21 10:22Aangepast op 9 aug '21 14:05

IPCC: Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar

Auteur: BNR Webredactie

De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat meldt VN-klimaatpanel IPCC, dat het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar noemt.

(Unsplash)

Aan de presentatie van het rapport ging wekenlange berichtgeving vooraf over dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden in delen van Europa. Daar wordt komende november een grote internationale klimaattop gehouden in Glasgow, COP26.

Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad en maximaal 2 graden.

Luister ook | Newsroom: Klimaatwetenschappers hebben de hoop nog niet verloren

Experts

Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering. Ze publiceren ook een samenvatting voor beleidsmakers, die goedgekeurd moet worden door vertegenwoordigers van landen.

VN-chef António Guterres noemt het klimaatrapport 'een doodsklap voor fossiele brandstof'.

Acht jaar lang werd door 234 wetenschappers uit 66 verschillende landen aan dit rapport gewerkt. Samen hebben zij zo'n veertienduizend studies gelezen en samengevat. Het rapport staat onder meer stil bij allerlei reeds bestaande klimaatproblemen. Wat met name interessant wordt, is wat het te melden heeft over de zogenoemde 'kantelpunten': de punten van onomkeerbaarheid en wanneer die precies verwacht worden.

We moeten sneller

Jeroen Aerts is voormalig directeur van het Institute for Environmental Studies en hoogleraar op het gebied van Water & Climate Risk aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en schreef mee aan het rapport. 'Wat er in dit rapport staat, is de consensus van de wetenschap,' zegt hij.

'Er moet een tandje bij wat betreft maatregelen voor het klimaat. De implementatie van deze maatregelen gaat langzaam, dit zie je ook in Nederland. Iedereen wil wel, maar als er een windmolen in de achtertuin komt, zijn we allemaal tegen. We hebben de techniek, het moet alleen echt sneller gaan gebeuren.'

Wake-up call

Naast het scherp definiëren van al deze problematiek, zet het IPCC met dit rapport ook in op het verbeteren van de inzichtelijkheid voor het brede publiek. Vanaf vandaag is daarom een interactieve klimaatatlas te raadplegen via de site van het VN-panel. Al met al zal het rapport een niet al te rooskleurig beeld schetsen, zo melden verschillende ingewijden, maar het dient eveneens als een nieuwe wake-up call.

Luister terug | Shell in beroep tegen vonnis klimaatzaak


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen