Duurzaamheid30 aug '21 17:36Aangepast op 30 aug '21 18:10

Kabinet trekt 6 tot 7 miljard extra uit voor klimaatmaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet trekt naar verwachting nog eens 6 tot 7 miljard euro extra uit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Het geld zou vooral worden besteed in de vorm van subsidies, die bijvoorbeeld duurzame energieproductie voor bedrijven stimuleren.

Image

Dat er wat zou gebeuren om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen, was overigens al bekend. Linkse partijen dringen al langer bij het kabinet aan om hier sneller werk van te maken, ook wegens het Urgendavonnis. Het kabinet moet volgens de uitspraak in de zaak die is aangespannen door milieubeweging Urgenda een kwart minder CO2 uitstoten dan in 1990. Partijen uit zowel oppositie als coalitie hadden staatssecretaris Dilan Yesilgöz opgeroepen al voor de zomer met een plan te komen, maar zij gaf aan meer tijd nodig te hebben.

Luister ook | Experts: onteigening oplossing stikstofcrisis

Subsidies

Het geld dat opzij wordt gezet om de uitstoot te verminderen, zal voor een deel gaan naar bestaande subsidies voor zowel bedrijven als particulieren. Plannen om alvast een extra kolencentrale te sluiten, liggen er nog niet.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag zal geen besluit komen over maatregelen om de stikstofuitstoot verder te verminderen. Dit zal aan een komend kabinet zijn, laten bronnen weten. Wel wordt alvast gekeken naar een voorstel voor de langere termijn om meer stikstofruimte te creëren voor woningbouw. Zo'n voorstel zou ook gebruikt kunnen worden door de formerende partijen.

Luister terug | Ed Nijpels: 'Het klimaatakkoord is geen snackbar'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen