Duurzaamheid2 sep '21 10:14Aangepast op 2 sep '21 11:12

Pensioenfonds Horeca stapt uit fossiele brandstof

Auteur: BNR Webredactie

Pensioenfonds Horeca en Catering wil niet langer beleggen in fossiele energie. Reden hiervoor is klimaatverandering. Het fonds behoort qua omvang tot een van de grootste van ons land. Ook internationaal kiezen steeds meer pensioenbeleggers ervoor om uit fossiel te stappen.

Het pensioenfonds heeft dit deels zelf bedacht en is deels beïnvloed door de druk van klimaat-actiegroepen, zegt directeur Paul Braams. 'Het zit in de lijn van wat we de afgelopen jaren zijn gaan doen, zoals investeren in groene obligaties en het verlagen van CO2. De doelen die we hadden gesteld hebben we bereikt en dan ga je nadenken over volgende stappen. Dat viel samen met de opkomst van signalen uit onze sector van de actiegroep Vies Pensioen.'

Pensioenfonds Horeca en Catering is vervolgens in contact getreden met deze actiegroep. Braams: 'Zij hebben ons nogmaals gewezen op het belang van een schoon klimaat voor de toekomst van de jongeren. Dat neem je allemaal mee in de aanpassing van je beleid en je oriëntatie op de toekomst. Dit heeft geresulteerd in de principiële overtuiging dat we uit fossiel moeten stappen.'

Niet helemaal uit fossiel

Het fonds stapt niet helemaal uit fossiel: bedrijven die meer dan 50% van hun omzet uit olie of gas halen vallen buiten de boot. Maar een concern dat naast hernieuwbare energie - bijvoorbeeld windparken - ook wat omzet uit fossiel haalt, kan nog wel in de portefeuille zitten.

Andere grote beleggers blijven juist wel bij de fossiele brandstof om ze scherp te houden en te zorgen dat zij hun ambities gaan halen. Door financiële druk uit te oefenen, denken zij zo een verschil te kunnen maken. Ook Horeca en Catering doet in bepaalde sectoren aan deze beïnvloeding of engagement.

'We zijn wel van mening dat engagement in de fossiele sector weinig zoden aan de dijk zet voor een fonds van onze omvang. Met onze 15 miljard zijn we geen grote internationale speler. Als je bij jezelf wil blijven, moet je durven zeggen: fossiel past niet meer bij ons, dus we stappen eruit,' zegt de directeur.

Luister terug | DNB tikt pensioendochter Achmea op de vingers

Gerelateerde artikelen