Duurzaamheid3 sep '21 17:28

'Mazzel als we vorig jaar klimaatdoelen hebben gehaald'

Auteur: BNR Webredactie

De overheid heeft ontzettend mazzel als inderdaad blijkt dat de CO2-uitstoot vorig jaar een kwart lager lag dan in 1990. Dat zegt klimaatgroep Urgenda. Volgens directeur Marjan Minnesma was dat zonder de coronacrisis nooit gelukt.

(ANP LEX VAN LIESHOUT )

Urgenda spande een aantal jaren geleden met succes een zaak aan tegen de overheid. De rechter bepaalde toen dat Nederland eind vorig jaar een kwart minder broeikasgassen moest uitstoten dan in 1990.

'Vorig jaar hebben we het misschien bijna gehaald, omdat we door corona minder reisden, de steenkoolprijs hoger was dan die van aardgas en we hadden een warme winter. Dat zijn drie niet-structurele zaken die ervoor hebben gezorgd dat we vorig jaar een enorme dip hadden. Dat is voor het klimaat natuurlijk fijn, maar in de eerste helft van dit jaar is de uitstoot alweer vier megaton omhoog gegaan,' zegt Minnesma.

Niet op koers

De 25 procent minder uitstoot geldt niet alleen voor vorig jaar, maar ook voor alle jaren erna. 'De overheid heeft al in 2015 te horen gekregen dat er maatregelen genomen moesten worden en ze hebben dat niet voldoende gedaan. Nu zijn de doelen dankzij mazzel vorig jaar behaald, maar dit jaar zitten we niet op koers,' stelt de Urgenda-directeur.

Urgenda probeert de overheid inmiddels via een kort geding alsnog zover te krijgen de klimaatdoelen te halen. De actiegroep gaat door met die zaak.

Luister terug | Kabinet trekt 6 tot 7 miljard extra uit voor klimaatmaatregelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen