Duurzaamheid8 sep '21 08:13

CDA wil bindende klimaatafspraken met grootste uitstoters

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA wil, vooral met maatregelen die de industrie aangaan, ambitieus beleid om de klimaatdoelen te halen. Dit beleid moet creatiever zijn en minder technocratisch, schrijft Kamerlid Henri Bontenbal in zijn klimaatvisie. Dit plan heeft hij samen met het Wetenschappelijk Instituut van zijn partij opgesteld, en bevat een reeks voorstellen voor nieuw klimaatbeleid.

Henri Bontenbal, Kamerlid van het CDA.
Henri Bontenbal, Kamerlid van het CDA. (Peter Hilz )

Bontenbal wil dat een nieuw kabinet met de twaalf grootste uitstoters om tafel gaat om bindende afspraken te maken. Bedrijven moeten minder gaan uitstoten, en 'in ruil daarvoor maakt de overheid het mede mogelijk de transitie daadwerkelijk te maken'. Zo stelt het CDA onder meer voor om de overheid 'pro-actief en risicodragend' te laten investeren in een waterstoftransportnetwerk en andere infrastructuur die nodig is voor bedrijven om te verduurzamen. Besluiten hierover zijn op korte termijn nodig, zegt Bontenbal. 'Wat je op dit moment zie je vooral cynisme in het debat, in de Tweede Kamer, over het klimaatbeleid. Maar als je naar de totale uitstoot kijkt in Nederland, kan je ook direct zien waar de grote klappers gemaakt kunnen worden. Dat is vooral in de industrie zo', ziet Bontenbal.

Energie-infrastructuur

Met de afspraken die gemaakt kunnen worden met de twaalf grootste uitstoters, zal er ook een financieel voordeel zijn, meent Bontenbal. 'De klappers je maakt, zijn vaak ook heel kosteneffectief. Bij die bedrijven liggen de plannen vaak al op tafel. Ze hebben al ideeën', vertelt het Kamerlid die al die bedrijven al bezocht heeft. De CO2-heffing en het emissiehandelssysteem (ETS) zijn volgens Bontenbal niet effectief genoeg. 'Maar dat is denk ik niet genoeg. Die bedrijven vragen terecht ook aan de overheid om te investeren in de energie-infrastructuur.' Daarbij moet onder meer gedacht worden aan een waterstofnetwerk. 'Als de overheid die infrastructuur niet aanlegt, kunnen die bedrijven uiteindelijk helemaal niks', meent Bontenbal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen