Duurzaamheid7 sep '21 13:06

Uniper mikt op subsidie voor groene waterstof

Auteur: BNR Webredactie

Uniper is van plan om een groene waterstoffabriek te bouwen in de Rotterdamse haven, naast de huidige kolencentrales. Directeur Benelux Yolande Verbeek van Uniper noemt de nieuwe fabriek 'een eerste stap'. Uniper wil een fabriek bouwen met een capaciteit van 100 MW en die uitbouwen naar 500 MW.

200 miljoen

Verbeek zegt de totale investeringen nog te bestuderen, maar geeft aan dat het in de buurt komt van de 200 miljoen euro, een bedrag waarvoor ze graag een beroep doet op de Nederlandse subsidiepotten. Volgens Verbeek is het fors, maar wordt het project waarschijnlijk aangemerkt als belangrijk voor de EU. Heeft het dan eenmaal die status vanuit Brussel, 'dan maakt dat financiering mogelijk'.

Luister terug | Forsere compensatie nodig bij uitfasering kolen

Nieuwe kans

Laat onverlet dat Uniper zich op dit moment in een juridisch gevecht bevindt met de Nederlandse overheid met als inzet de kolencentrale. Gevraagd of dat elkaar niet bijt, zegt Verbeek dat dit helemaal los van elkaar staat. 'Dit is een nieuwe kans, wij zien op onze site goede kansen om groene waterstof te produceren, die benutten we voor onze industriële klanten om ons heen en ook het hele havencluster Rotterdam kan dit gebruiken, het staat los van elk productie en kolen.

Verbeek zegt niet meer zo bezig te zijn met het hoofdstuk kolen. 'We hebben er een, we zijn er geen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen