Duurzaamheid9 sep '21 17:31

Ondernemingsraad Tata Steel: 'Urgent om snel keuze te maken'

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer wil dat er snel ingegrepen wordt bij Tata Steel. In het debat over het kritische RIVM-rapport dat vorige week werd gepubliceerd, pleit men vooral voor een schonere toekomst voor de grootste uitstoter van Nederland.

(ANP)

Omwonenden worden blootgesteld aan hoge hoeveelheden giftige stoffen, bleek vorige week uit het RIVM-rapport. In het stof in Wijk aan Zee werd ongeveer 900 keer zo veel vanadium, 160 keer zo veel mangaan en 150 keer zo veel ijzer gemeten als buiten de IJmond. 'Dit geldt vooral voor de locaties die het dichtst bij het terrein van Tata Steel liggen', aldus het RIVM.

Staatsbelang

De Tweede Kamer wil dat de toekomst van Tata Steel groener gaat worden om zo de werkgelegenheid te behouden. VVD-Kamerlid Silvio Erkens wil daarom dat Blok onderzoekt hoe wel een omslag naar groene staalproductie kan worden gefinancierd, en welke rol de overheid daarbij kan spelen. Hij vindt het 'cruciaal voor onze toekomstige werkgelegenheid en welvaart' dat deze bedrijfstak voor Nederland behouden blijft. Daarbij zou ook gekeken worden naar een overheidsbelang in Tata Steel. Ook de PvdA en het CDA lijken daar open voor te staan. Voor verantwoordelijk minister Blok is dat echter geen optie. Hij denkt niet dat zo'n verandering van aandeelhouderschap oplossingen voor de problemen bij het bedrijf dichterbij brengt.

'Luchtkasteel'

Op korte termijn zijn oplossingen moeilijk, zo maakt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen op uit het debat. 'Ik vond het een beetje een luchtkasteel. Je vraag je af hoe je het op de korte termijn gaat regelen en hoe je de bewoners gaat helpen tegen die giftige stoffen. Dat is niet op de een op de andere dag opgelost. In zo'n debat kom je er dan ook niet verder mee.' Enkele partijen, vooral op de linkerzijde, pleiten voor het sluiten van de centrale waar kolen gestookt worden. 'Daar is geen meerderheid voor', volgens Van Leeuwen.

Ondernemingsraad heeft hoop

De medewerkers bij Tata Steel zien een voortgang van de werkzaamheden van het bedrijf rooskleurig in na het aanschouwen van het debat. Cinta Groos, voorzitter van de ondernemingsraad van Tata Steel: 'Wat ons goed doet is dat een zeer groot deel van de vaste Kamercommissie een toekomst en een belangrijke rol ziet voor een duurzaam staalbedrijf. De route die wij voorstaan, waarbij er eerder wordt overgegaan op groen staal aan de hand van waterstof, wordt ook onderschreven.' Daarbij is er echter wel subsidie voor nodig. 'Voor de snelle aanpak van de overlast is er al een plan wat al loopt, daar is 300 miljoen euro voor beschikbaar.' Maar voor de transitie naar een duurzamer bedrijf is voor de lange termijn een snelle keuze nodig, zo zegt Groos: 'De urgentie is er om snel de keuze te maken om de middelen die er zijn, in te zetten om de vervuilende installaties te sluiten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen