Duurzaamheid8 okt '21 16:51

FNV roept pensioenfondsen op om beleggingen sneller te vergroenen

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond FNV roept pensioenfondsen op om hun beleggingen sneller te vergroenen om zo mee te werken aan het halen van de klimaatdoelen. Daarvoor wil de bond de druk op fondsbesturen gaan opvoeren.

Lees ook | Vakbond FNV mist arbeidsmarkt en koopkracht in troonrede

Het afbouwen van fossiele beleggingen en het opvoeren van duurzame investeringen is volgens FNV noodzakelijk om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. De bond wil daarbij de eigen invloed in pensioenfondsen maximaal gaan aanwenden. Er zitten namelijk ook vertegenwoordigers van werknemers in de besturen van pensioenfondsen.

Signaal

'We geven nu een duidelijk signaal af aan alle pensioenfondsen', zegt Willem Noordman, portefeuillehouder pensioenen bij het FNV-bestuur. Als bedrijven niet met een onomkeerbaar plan komen om de klimaatdoelen te halen, vormen zij volgens hem niet langer een goede pensioenbelegging. Rendement mag volgens Noordman geen excuus zijn, omdat groene beleggingen steeds beter renderen.

Luister terug | Duizenden zorgmedewerkers staken voor loonsverhoging en werkdrukverlaging

Een groep FNV-leden biedt vrijdag een manifest aan het vakbondsbestuur aan. Zij willen dat pensioenfondsen voor 2025 hun fossiele beleggingen afbouwen en het vrijgekomen geld investeren in duurzame klimaatoplossingen. Noordman vindt het een goede zaak dat de achterban zich laat horen.

(Roger Dohmen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen