Duurzaamheid27 okt '21 18:08Aangepast op 27 okt '21 18:57

Activistische aandeelhouder Third Point wil opsplitsing van Shell

Auteur: BNR Webredactie

De activistische aandeelhouder Third Point wil dat olie- en gasconcern Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie en gas en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie. Dat schrijft Third Point in een brief aan zijn investeerders, waar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal over bericht.

Het logo Koninklijke Shell. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Het logo Koninklijke Shell. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 500 miljoen dollar waard is, zo meldt de krant op basis van ingewijden. Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie.

DSM

'Third Point is een bekende activistische belegger', vertelt Corné van Zeijl, beursanalist bij Actiam. 'Eerder was DSM al onderwerp van gesprek, in 2014. Daar hebben ze zo'n zelfde soort strategie neergelegd. Uiteindelijk heeft DSM zich daar niet zoveel van aangetrokken en uiteindelijk is Third Point ook met de staart tussen de benen vertrokken. Maar ze hebben wel een grote mond. En groot geld niet te vergeten.'

Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken. Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Koers onder druk

Of Shell gevoelig is voor de plannen van Third Point is lastig in te schatten, zegt Van Zeijl. 'Ze praten met alle beleggers, dus ze zullen ongetwijfeld met Third Point gaan praten. Dus ik denk dat ze daar wel naar luisteren. En als een koers sterk onder druk staat dan wordt die koers gevoelig voor externe factoren zoals dit. Dat is wat er bij DSM gebeurd is en dat is wat er bij alle slachtoffers van Third Point gebeurt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen