Duurzaamheid31 okt '21 15:52

G20-top eindigt met 'afgezwakte' klimaatmaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

De leiders van de G20-landen zijn het eens dat er alles aan gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dat staat in een gelekt concept van de slotverklaring. Media die de documenten konden inzien melden dat er onvoldoende concrete maatregelen in het bericht stonden waarmee het doel bereikt zou kunnen worden.

De leiders van de G20-landen hebben een tekst goedgekeurd die verder gaat dan wat is afgesproken tijdens de klimaatconferentie van 2015. De landen spraken toen af de ​​stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde aan het einde van de eeuw te beperken tot ruim onder de 2 graden, het liefst tot hooguit 1,5 graad.

Een foto-moment op de G20-top met verschillende wereldleiders en leiders van grote internationale instituten.
Een foto-moment op de G20-top met verschillende wereldleiders en leiders van grote internationale instituten. (Alessandro Serrano'/AGF/SIPA)

Organisaties van klimaatactivisten hebben al laten weten dat ze de verklaring onvoldoende vinden wegens het ontbreken van concrete doelen. Zo wordt niet specifiek verwezen naar 2050 als jaar waarin de menselijke CO2-uitstoot moet zijn teruggebracht tot nul, meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Ook is er geen streefdatum genoemd voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool.

Kolencentrales

Naast deze afspraken, hebben de landen ook afgesproken dat de financiering van de vuilste soort kolencentrales in het buitenland volledig gestopt gaat worden. Aan het einde van dit jaar zouden die investeringen al moeten stoppen. Het gaat om kolencentrales die op geen enkele wijze inzetten op het verlagen van hun CO2-uitstoot. Deze verklaring zou echter wel flink afgezwakt zijn, zo meldt persbureau Bloomberg.

Lees ook | Klimaattop Glasgow officieel van start

Binnenlandse centrales

Dat de landen geen geld meer willen steken in de bouw van nieuwe vuile kolencentrales over de grens werd al wel verwacht. Maar over de eigen, binnenlandse kolencentrales zijn geen harde afspraken gemaakt. De G20-landen beloven alleen steun aan landen die zich inzetten om investeringen in nieuwe kolencentrales uit te faseren. In eerdere versies zouden wel concrete afspraken staan over de afbouw van de eigen kolencentrales.

De G20 bestaat uit de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van naar schatting 80 procent van alle broeikasgassen ter wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen