Duurzaamheid31 okt '21 10:08

Klimaattop Glasgow officieel van start

Auteur: BNR Webredactie

De internationale klimaattop in Glasgow, de COP26, is zondag officieel begonnen. Op de VN-conferentie, die tot en met 12 november duurt, bespreken landen de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken, liefst tot 1,5 graad. aa

Ook zal er gesproken worden over hoe de rekening van klimaatverandering eerlijk verdeeld wordt, het stoppen met fossiele brandstoffen zoals steenkool en natuurbehoud. Verder zal mijn kijken naar hoe de uitwerking van de regels uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn gevallen.

'Moeilijk om goede afspraken te maken'

Boris Johnson, gastheer van de klimaattop en premier van Groot-Brittannië, vatte de belangen onlangs samen met de woorden 'kolen, auto's, geld en bomen'. Hij merkte vooraf op dat het 'heel moeilijk zal worden' om daar goede afspraken over te maken.

(ANP / AFP)

Demonstraties

Naar de Schotse stad zijn ongeveer 30.000 mensen getrokken om deel te nemen aan de klimaattop. Naast het officiële programma worden talloze evenementen en presentaties van bedrijven, non-profitorganisaties en wetenschappers gehouden. Naast alle conventies en gesprekken zullen er ook demonstraties van klimaatactivisten plaatsvinden.

Staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, komen maandag en dinsdag naar Glasgow. Toch zijn er enkele grote afwezige regeringsleiders. Zo blijft Xi Jinping, staatshoofd van China dat een van de grootste vervuilers van de wereld is, thuis. Ook schittert Vladimir Poetin, leider van Rusland, in afwezigheid.

Luister ook | Klimaattop in Glasgow 'ook cruciaal voor Boris Johnson'

Recente rapporten hebben de druk op de politici behoorlijk opgevoerd. Zo waarschuwde het gezaghebbende klimaatpanel IPCC in augustus dat de opwarming nog sneller gaat dan eerder werd aangenomen. De opwarming kan alleen nog worden beperkt tot 1,5 graad als de uitstoot 'onmiddellijk, snel en grootschalig' wordt verminderd. Ook Nederland werd opnieuw met de neus op de feiten geduwd door en rapport waaruit blijkt dat het niet de doelen voor uitstootreductie gaat halen.

Geld, geld en geld

Ook de financiering van klimaatbeleid voor ontwikkelingslanden is een belangrijk onderwerp. De rijke landen zouden volgens de afspraken die in Parijs werden gemaakt jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar moeten stellen. Met dat geld kunnen armere landen bijvoorbeeld maatregelen tegen overstromingen of droogte nemen en hun economie vergroenen. Volgens het laatste overzicht stond de teller pas op 80 miljard dollar per jaar.

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, moeten mensen die het conferentiecentrum in willen zichzelf dagelijks testen op het virus. Ook is het de bedoeling dat deelnemers voordat ze afreizen een coronatest doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen