Duurzaamheid1 nov '21 06:41Aangepast op 1 nov '21 10:06

Glasgow: 'Onderhandelen om het onderhandelen'

Auteur: BNR Webredactie

De grote klimaattop in Glasgow is begonnen en die is weer even massaal georganiseerd als voorheen. Duizenden politici, klimaatwetenschappers, zakenlui en journalisten vergaderen niet meer vanachter hun laptop, maar pakken weer gewoon het vliegtuig. 'Ik verwacht niet zo veel van Glasgow', zegt professor Klimaatadaptatie Richard Klein van het Stockholm Environment Institute. 'Het is onderhandelen om het onderhandelen.'

Luister terug | Klimaattop Glasgow officieel van start

Lage verwachting

Klein, die zich erover verbaast dat er niet meer virtueel besproken wordt, ziet nauwelijks vooruitgang. 'Er zijn dertigduizend mensen bij elkaar, we hebben het eerder geprobeerd, ik verwacht niet zo veel van Glasgow.'

'Er zal ongetwijfeld wel iets besloten worden, één van de dingen op de agenda is hoe landen hun berichten over klimaat delen op een website, maar de discussie gaat dan over welke links beschikbaar komen. Het is onderhandelen om het onderhandelen.'

Luister terug | Klimaattop Glasgow ook cruciaal voor Boris Johnson

Fout signaal

Dat de deelnemers aan de top gewoon met het vliegtuig reizen, noemt Klein 'een volkomen fout signaal naar de wereld, als je niet het juiste voorbeeld kan geven'. Klein noemt de media-aandacht voor deze grote bijeenkomst positief en een druk op de ketel. Voor het overige is Klein somber over de uitkomsten: 'Het is nu duidelijk dat we niet de goede kant opgaan, het is stuitend dat we horen dat er een goed begin is gemaakt: we zijn al dertig jaar bezig, het is duidelijk dat het niet de goede kant opgaat.'

Luister terug | Joe Biden dreigt zonder zijn milieuplannen aan de klimaattop te beginnen

Xi Jinping mijdt de top

De Chinese president Xi Jinping is fysiek niet aanwezig bij de COP26-klimaattop. Wel komt hij met een verklaring, die wordt geüpload op de website van de conferentie nadat veel andere wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, hun toespraken hebben gehouden. Dat blijkt uit de officiële planning voor de dag.

Volgens de sprekerslijst is Xi de enige regeringsleider die op zo'n manier een verklaring in zal dienen. Xi werd al niet in persoon verwacht op COP26. Hij heeft China niet verlaten sinds de coronapandemie uitbrak in 2020.

China is de grootste CO2-vervuiler ter wereld. Xi zegt onder meer het gebruik van steenkool in China drastisch terug te willen brengen, met als doel in 2060 klimaatneutraal te zijn. Maar tegelijkertijd gaat China vooralsnog gewoon door met het openen van tientallen nieuwe kolencentrales.

Boris Johnson: 1 minuut voor 12

Het is wereldwijd 'een minuut voor twaalf' in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zei de Britse premier Boris Johnson, die tijdens een gesprek met de BBC benadrukte dat wereldleiders hun klimaatambities moeten omzetten in daden.

Johnson is als Britse premier gastheer van klimaattop COP26 in Glasgow, waar maandag wereldleiders worden verwacht. Hij noemde het een belangrijk doel om hen ervan te overtuigen auto's die rijden op benzine en diesel sneller uit te faseren. Ook de aanpak van ontbossing en steun aan ontwikkelingslanden zijn volgens hem speerpunten.

De premier nam volgens de omroep voor het eerst afstand van een omstreden plan om in eigen land een nieuwe kolenmijn te openen. 'Ik ben geen voorstander van meer kolen', zei Johnson, die ook meteen benadrukte dat de lokale autoriteiten uiteindelijk het laatste woord over hebben over de komst van de mijn in het noordwesten van Engeland.

Johnson kreeg ook de vraag wat hij persoonlijk doet om de CO2-uitstoot terug te dringen. 'Ik ben volledig gestopt met forenzen, aangezien ik nu boven mijn werkplek woon', grapte de premier. Ook pakte hij naar eigen zeggen op iedere gelegenheid de fiets. Op de vraag of hij ook minder vlees zou moeten consumeren, zei de premier 'dat ik waarschijnlijk minder van allerlei dingen zou moeten eten'.

Turkse premier Erdogan blijft ook weg

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is maandag niet zoals gepland naar Glasgow afgereisd voor de klimaattop COP26. Staatsmedia melden dat de regeringsleider vanuit Rome, waar hij afgelopen weekend de G20-top bijwoonde, naar Turkije is teruggekeerd.

Staatspersbureau Anadolu en andere media melden niet waarom Erdogan afziet van zijn bezoek aan de klimaatconferentie. Twee Turkse functionarissen zeggen tegen persbureau Reuters dat het om veiligheidsredenen gaat. De Britse autoriteiten zouden niet hebben voldaan aan de Turkse eisen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen