Duurzaamheid2 nov '21 09:09

Eerste grote akkoord klimaattop: stop ontbossing in 2030

Auteur: BNR Webredactie

Het eerste grote akkoord van de klimaattop in Glasgow, de COP26, is bereikt. Honderd landen, waaronder Nederland, willen tegen het einde van 2030 gestopt zijn met ontbossing. Ook zou bodemdegradatie, het verminderen van de bodemkwaliteit door menselijke processen, dan gestopt moeten zijn.

De afspraak wordt gesteund door de leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo. De landen die meedoen bezitten 85 procent van de bossen wereldwijd. Het gaat om een gebied van zo'n 34 miljoen vierkante kilometer. FD-journalist Orla McDonald, aanwezig bij de klimaattop, benadrukt dat het niet betekent dat er helemaal geen bomen meer gekapt zullen worden. 'In 2030 moeten er per jaar meer bomen worden geplant dan gekapt. Dit is één van de onderdelen waar Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië, zich hard voor maakte.'

Een illustratieve foto van ontbossing in Turkije.
Een illustratieve foto van ontbossing in Turkije. (Anadolu Agency)

Voor het akkoord wordt er 19 miljard dollar vrijgemaakt. Dat geld komt deels van private investeerders. 'Het geld gaat naar planten van nieuwe bomen en het uitkopen van boeren die bijvoorbeeld veel aan sojateelt doen.' Van die 19 miljard euro gaat 1,5 miljard euro naar inheemse volkeren om zo bossen te beschermen. Dat geld komt van Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en een aantal filantropische instellingen.

Luister ook | Rutte in Glasgow: 'Actie, actie, actie ondernemen'

Mitsen en maren

Toch zijn er wel enkele mitsen en maren aan de deal, vertelt McDonald: 'Het maakt ook heel veel uit hoe dit wordt opgenomen in de slotverklaring van deze top. Deze afspraak geldt pas als het heel duidelijk genoteerd staat in de slotverklaring van de top over twee weken. Daar luistert het gewoon heel nauw. Het verschil tussen 'shall' en 'should' maakt ongelooflijk veel uit voor de toezeggingen', aldus McDonald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen