Duurzaamheid3 nov '21 17:45

Ficq: 'Ik hoop dat er een hele zware vervolgingsbeslissing komt'

Auteur: BNR Webredactie

Strafrechtadvocaat Benedicte Ficq wil vervuilende bedrijven verantwoordelijk houden voor de schade die ze aanrichten aan mensen en het milieu. Ze heeft al namens 1200 mensen en stichtingen aangifte gedaan tegen Tata Steel in IJmuiden en denkt erover na om ook Schiphol aan te pakken. Hiervoor startte ze al een zaak tegen de tabaksindustrie.

De zaak tegen Tata Steel is momenteel in volle gang. 'De aangiftes liggen bij het OM. Die gaan kijken of een feitenonderzoek rechtvaardig is om een onderzoek te starten, waarin Tata Steel dan als verdachte wel of niet zou kunnen worden aangemerkt. We hopen om een bijdrage te geven tot een mogelijk gevolg van vervolging van Tata Steel', zegt Ficq.

Sterkere zaak

Ficq heeft ook verschillende rapporten aan haar zijde. Zo heeft ze een RIVM en een GGD rapport, verklaringen van mensen die daar wonen, en huisartsen die behalve huisarts ook aangever zijn in de zaak. 'Dit helpt zeker, want we hebben aangifte gedaan van het opzettelijk vervuilen van de omgeving waardoor mensen ziek worden', aldus de strafrechtadvocaat.

Luister ook | Shell Nederland noemt vertrek ABP jammer, teleurstellend en niet logisch

Je zou denken dat nu Ficq veel in milieuzaken zit, ze minder tijd voor echte moord en doodslagzaken heeft. Maar daar denkt Ficq zelf heel anders over. 'Dat van Tata Steel is ook moord en doodslag, maar nu plegen deze bedrijven dat. Ik kan nu enorm leunen op de kennis die ik heb vergaard als advocaat.'

Succes

De zaak die Ficq tegen de tabaksindustrie aanspande, mislukte uiteindelijk. Maar ze hoopt dat deze zaak tegen Tata Steel wél een succes wordt. 'Ik hoop dat er een hele zware vervolgingsbeslissing komt. Er zijn mogelijke bezwaren die het tegen kunnen houden. We moeten elke stap zetten op dit vlak.'

Image
(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen