Duurzaamheid4 nov '21 12:39

ACM pakt kledingbedrijven aan

Auteur: BNR Webredactie

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gaat de duurzaamheidsclaims van zes kledingbedrijven die in Nederland actief zijn nog eens extra onderzoeken. Eerder onderzocht de ACM mogelijk misleidende claims van tien bedrijven, bij zes is reden tot vervolgonderzoek. Het gaat om vier buitenlandse kledingketens en twee Nederlandse bedrijven.

Luister ook | ACM pakt greenwashing aan

Vage bewoordingen

Volgens ACM-directeur Edwin van Houten gaat het om kledingbedrijven die op het label of op de site gebruik maken van vage termen als 'duurzaam' of 'ethisch' zonder dat dit verder gespecificeerd wordt. 'Dan creëer je het beeld dat je enorm duurzaam bent, terwijl je niet duidelijk maakt waarom.' Ook ziet Van Houten bedrijven die een soort speciale duurzaamheidscollectie aanbieden, maar waarvan onduidelijk is aan welke criteria kleding of producten moeten voldoen om in die collectie te komen. 'Het concrete duurzaamheidsvoordeel is niet duidelijk.'

Luister ook | ACM wil vaker bij bedrijven binnenvallen

Oneerlijke concurrentie

De greenwashing treft niet alleen consumenten door de misleiding, maar leidt ook tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven die wél ethisch ondernemen. 'Er is een tweeledig belang om dit soort partijen uit de markt te drukken. Er is ook sprake van oneerlijke concurrentie.' De ACM heeft weinig middelen om buitenlandse bedrijven aan te pakken, maar werkt samen in een netwerk van toezichthouders. Is er sprake van een overtreding, dan doet de ACM een handhavingsverzoek bij de buitenlandse collega's.

De ACM heeft eind mei ruim 70 bedrijven in de kledingbranche aangeschreven met het verzoek hun claims kritisch te bekijken. Ze kregen daarvoor tot half juni de tijd. Ook werden uitingen over duurzaamheid getoetst op juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid. Dan ging het er met name om of consumenten goed geïnformeerd werden. Daarover zegt Van Houten: 'We zien dat een aantal partijen goed in beweging zijn gekomen, uiteindelijk loop je het risico dat je je billen brandt en op de blaren moet zitten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen