'Toen naar boven kwam dat Nederland niet onder de verklaring stond, waarin landen beloven te stoppen met investeren in kolencentrales, olie- en gaswinning, hebben we daar in het parlement een nummer van gemaakt', zegt Thijssen. Ook koppelt hij de draai van het kabinet aan de klimaatmars van afgelopen zaterdag. 'We zijn toen natuurlijk met 40.000 mensen de straat opgegaan. Toen was het niet meer houdbaar voor de regering om te zeggen van: we praten wel over het klimaat, maar we blijven fossiel doen. Daar komt deze draai dus vandaan', verklaart Thijssen.

Demissionair
De reden van het kabinet om niet aan te sluiten bij die verklaring, had te maken met het feit dat het kabinet demissionair is en daarmee gebonden is aan bepaalde beperkingen. Maar dat is onzin volgens Joris Thijssen. 'Dit is gewoon Rutte die staat voor de fossiele belangen en niet voor de groene belangen. Hij had dit prima aan het parlement kunnen vragen. Iedere keer als het gaat over fossiele onderwerpen lijkt het wel alsof ze missionair zijn en als het dan over groene onderwerpen gaat, dan zijn ze demissionair. Dus dit is echt een onzin-excuus'.
'In belang klimaat'
Tom de Bruijn, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zei op de klimaattop dat het 'geen eenvoudig besluit was' en dat daarom tijd nodig was om het goed met elkaar te bespreken. 'In het belang van het klimaat hebben we besloten dit toch nu te doen', zegt De Bruijn.
In de verklaring beloven landen dat ze dit soort overheidssteun vanaf eind volgend jaar niet meer zullen geven aan nieuwe projecten. Lopende projecten blijven dus buiten schot. Ook wordt ruimte gelaten voor 'beperkte uitzonderingen'. Onder de landen die de verklaring vorige week al tekenden zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europese landen als Italië, Portugal en Finland.