Duurzaamheid13 dec '21 13:26

Duitse regering pompt 60 miljard extra in klimaat

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe regering van Duitsland heeft een additionele begroting goedgekeurd waarmee nog eens 60 miljard euro het klimaat- en transformatiefonds instroomt. Het kabinet onder leiding van de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz keurde de nieuwe begroting unaniem goed.

(Attila Husejnow / SOPA Images/Sipa USA)

Die 60 miljard is geen 'nieuw geld', er is eerder sprake van een soort begrotingsmanoeuvre waarmee een fors bedrag aan ongebruikte schuld in de federale begroting van dit jaar naar het klimaat- en transformatiefonds van de regering wordt overgeheveld voor toekomstige uitgaven.

Opschorting leenlimiet

De coalitiepartijen Sociaal-Democraten (SPD), de Groenen en de Vrije Democraten (FDP) maken daarbij handig gebruik van de tijdelijke opschorting van de leenlimieten in de Duitse grondwet, die vanwege de coronapandemie werd ingesteld. De coalitie wil het geld gebruiken voor investeringen in klimaatbeschermingsmaatregelen, van oplaadpunten voor elektrische voertuigen tot betere isolatie van woningen, en de digitalisering van de economie. Naast die extra 60 miljard euro zal de Duitse regering in 2022 zo'n 18 miljard euro aan belastinginkomsten naar het fonds sluizen.

Noodclausule

Scholz' kabinet tekende voor akkoord om in 2022 voor het derde jaar op rij een noodclausule in de grondwet te gebruiken om de schuldlimieten op te schorten en zo nieuwe leningen van 100 miljard euro mogelijk te maken. Dit komt bovenop de netto nieuwe schuld van 130 miljard euro in 2020 en 240 miljard euro in 2021. Vanaf 2023 wil de nieuwe regering terugkeren naar de schuldremregel van de grondwet die nieuwe leningen beperkt tot een klein deel van de economische productie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen