Duurzaamheid2 jan '22 11:01

Denemarken: in 2030 fossielvrij vliegen

Auteur: BNR Webredactie

De Deense regering wil dat in 2030 alle binnenlandse vluchten fossielvrij zijn. In haar nieuwjaarstoespraak zei premier Mette Frederiksen dat ze 'vliegen groen wil maken'. Tegelijkertijd zei Frederiksen nog geen oplossingen voorhanden te hebben om deze ambities te realiseren.

Denemarken streeft naar een vermindering van de totale koolstofuitstoot met 70 procent tegen 2030, vergeleken met het niveau van 1990. 'Reizen is leven en daarom vliegen we, zei Frederiksen toen ze haar plan aankondigde. 'Als andere landen in de wereld te traag zijn. Dan moet Denemarken het voortouw nemen en de lat nog hoger leggen', zei ze. Ze voegde eraan toe dat het realiseren van groene binnenlandse vluchten moeilijk zal zijn, maar dat onderzoekers en bedrijven werken aan oplossingen.

Waterstof

Misschien heeft Frederiksen de lat 5 jaar te hoog gelegd, de Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft plannen aangekondigd om waterstofvliegtuigen te ontwikkelen die tegen 2035 operationeel zouden kunnen zijn.

Ook Zweden heeft plannen aangekondigd om zijn binnenlandse vluchten tegen 2030 fossiele brandstofvrij te maken. Het hoopt ook tegen 2045 internationale vluchten te vergroenen. Eerder dit jaar kondigde Stockholm plannen aan om hogere luchthavengelden in te voeren voor sterk vervuilende vliegtuigen.

Ondertussen bereidt in Frankrijk de regering-Macron wetgeving voor die binnenlandse vluchten verbiedt wanneer dezelfde reis per trein in minder dan tweeënhalf uur kan worden afgelegd. De maatregelen zouden grote gevolgen kunnen hebben voor het reizen tussen Parijs en steden als Nantes, Lyon en Bordeaux.

Gerelateerde artikelen