Weerstand groeit tegen groen EU-label aardgas en kerncentrale
De uitgelekte plannen van de Europese Unie om ook sommige aardgas- en kernenergieprojecten als duurzame investeringen te beschouwen stuiten op steeds meer weerstand. In een radio-interview noemde de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler de plannen onacceptabel. Ook vanuit Duitsland komt felle kritiek: Plaatsvervangend leider Ricarda Lang van de Duitse coalitiepartij De Groenen noemde de plannen een vorm van greenwashing.
Vorige week werd bekend dat Brussel plannen heeft om investeringen in bijvoorbeeld gascentrales van een groen label te voorzien als ze een hele beperkte CO2-uitstoot hebben en een meer vervuilende centrale vervangen. Voldoen ze aan bepaalde milieu-eisen, dan zouden ook kerncentrales als duurzaam bestempeld mogen worden. En dat is tegen het zere been van bijvoorbeeld Duitsland, dat voor het einde van dit jaar alle kerncentrales wil sluiten. 'Duitsland kan niet instemmen met dit voorstel', zeggen De Groenen.
Tegenstanders van de Brusselse plannen proberen de plannen nu nog aangepast te krijgen. Daar hebben ze haast mee, in een later stadium wordt dat ingewikkeld, omdat voor wijzigingen een meerderheid van lidstaten vereist is. Milieuorganisatie Milieudefensie wil dat Nederland zich ook tegen het plan keert. Volgens directeur Donald Pols zijn gas en kernenergie niet groen, hij noemt het 'misleidend' ze wel zo te noemen.
2 kerncentrales
Het nieuwe kabinet is voornemens in Nederland twee nieuwe kerncentrales te bouwen. In het coalitieakkoord meldden de partijen vorige maand nog dat in de komende jaren daarmee een begin moet worden gemaakt. De al bestaande kerncentrale in Borssele blijft in eerste instantie langer open. Zo moet Nederland bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van de import van gas.