
Luister terug | Bouw Nederlandse kerncentrales op korte termijn onrealistisch
Volgens Breton is het omstreden EU-plan om kernenergie en aardgas te bestempelen als groene energiebronnen een essentiële stap om financiering hiervoor aan te trekken. Volgens de commissaris speelt kernenergie een 'fundamentele rol' in de energietransitie. 'Om koolstofneutraliteit te bereiken, moeten we echt een versnelling hoger schakelen bij de productie van koolstofvrije elektriciteit in Europa, rekening houdend met het feit dat de vraag naar elektriciteit zelf in dertig jaar zal verdubbelen! Dit impliceert aanzienlijke investeringen om de productiecapaciteit van koolstofvrije energiebronnen te verhogen: kernenergie en hernieuwbare energiebronnen.'
Column | Het enige duurzame aan kernenergie is het afval
Groen label cruciaal
Tegen de krant zegt Breton altijd beweerd te hebben dat kernenergie 'één van de vectoren van de energietransitie is en als zodanig niet kan worden uitgesloten van de taxonomie' (de taxonomie die kernenergie tot groen bestempelt, red.). Volgens Breton is momenteel 26 procent van de in de EU geproduceerde elektriciteit afkomstig van kerncentrales en zal kernenergie in 2050 goed zijn voor ten minste 15 procent van het totaal. De commissaris pleit voor een evenredige toename van het aantal centrales met de stijgende energiebehoefte, 'vooral omdat een aantal verouderde centrales de komende jaren zal worden gesloten'.
Luister terug | Duitsland verzet zich tegen groen label kernenergie
'Alleen al voor de bestaande kerncentrales zal tegen 2030 50 miljard euro aan investeringen nodig zijn. 500 miljard tegen 2050 voor de nieuwe generatie! Deze inspanning vertegenwoordigt ongeveer 20 miljard euro per jaar. De opneming van kernenergie in de taxonomie is dan ook van cruciaal belang om de sector in staat te stellen het benodigde kapitaal aan te trekken.
De EU raadpleegt lidstaten nu over de vraag of deze stroombronnen ook echt als duurzaam gezien kunnen worden. Frankrijk, dat 70 procent van zijn elektriciteit uit in totaal 56 kerncentrales betrekt, neemt hierin het voortouw, maar Oostenrijk en Duitsland, dat bezig is al zijn kerncentrales te sluiten, zien niets in het plan.
Luister terug | Europese Commissie wil kernenergie en gas als groen bestempelen