EU meet recordhoeveelheid broeikasgas methaan
De concentratie van het hevige broeikasgas methaan was nog nooit zo hoog als in het afgelopen jaar. Dat blijkt Europese satellietmetingen, zo meldt het jaarverslag van het Copernicus Climate Change Service (C3S), een wetenschappelijk programma dat onderdeel is van de Europese Unie.
Volgens wetenschappers is het lastig om een oorzaak aan te wijzen voor de opvallend snelle toename van methaan. Het broeikasgas komt voort uit veel verschillende bronnen: het komt vrij bij de winning van olie en aardgas, maar borrelt ook op uit moerassen.
Olie op vuur
Wetenschappers zien in het toenemende concentraties broeikasgassen de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid CO2 met bijna de helft toegenomen. De hoeveelheid methaan steeg in diezelfde periode met meer dan 150 procent. Dat is extra zorgelijk omdat methaanmoleculen meer warmte vasthouden dan koolstofdioxidemoleculen. Na verloop van tijd zwakt dat verschil echter af. Het KNMI vergelijkt het effect met olie op een vuur: een korte krachtig opwarmen die snel weer verdwijnt.
Methaapact
Op de laatste klimaattop in Glasgow hebben meer dan honderd landen een akkoord gesloten in het methaanpact. In het verdrag, een initiatief van de EU en de Verenigde Staten, is afgesproken dat de uitstoot van het broeikasgas in 2030 met 30 procent gereduceerd moet worden ten opzichte van 2020.
In het jaarverslag stellen de onderzoekers van C3S verder dat 2021 definitief één van de zeven warmste jaren ooit gemeten is. Slechts vier andere jaren waren warmer, waaronder 2016 en 2020. Voor Europa was 2021 wel de warmste zomer ooit.