Spoedoverleg Groningen om gaswinning
Vandaag houden de Groningse gemeenteraad en Provinciale Staten van de provincie een spoeddebat over de mogelijkheid dat toch weer meer gas uit het Groningenveld moet worden opgepompt. het spoeddebat in de Groningse raad werd aangevraagd door de SP en GroenLinks die daarvoor unaniem steun kregen van andere partijen.
SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk zegt met GroenLinks een motie te zullen indienen die het Groninger stadsbestuur oproept samen met de provincie en andere gemeenten in beroep te gaan tegen het opschroeven van de gaswinning. Ook de Statenfracties in het provinciehuis zijn ongerust en willen opheldering.
Lees ook | Hans Vijlbrief: extra gaswinning voorkomen
Stikstoffabriek
Hoewel de gaswinning als gevolg van de aardbevingen stapsgewijs wordt afgebouwd en het Groningenveld eind 2023 dicht zou moeten, liet de toenmalig demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) donderdag weten dat er voor dit gasjaar mogelijk twee keer meer gas gewonnen moet worden. Dit komt doordat de bouw van een stikstoffabriek die buitenlands gas geschikt moet maken voor Nederlandse consumptie, vertraagd is.
Luister terug | Verdubbelde gaswinning, woedende reacties
Verontwaardiging
In Groningen is verontwaardigd gereageerd op het nieuws. De provincie en de gemeenten in het bevingsgebied vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan de getroffen gebieden. De Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad willen zaterdag een grote protestactie houden in de binnenstad van Groningen. Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman is daarbij betrokken.
Subsidie
Een aantal Groningse gemeenten gaat de druk bij het Rijk opvoeren om het subsidiebudget voor het versterken en verduurzamen van huizen in het gaswinningsgebied met ruim 200 miljoen euro te verhogen. Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt en Westerkwartier bieden vanaf volgende week maandag inwoners die de subsidie zijn misgelopen nogmaals de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen. Maar ze vermelden daarbij wel als disclaimer dat ze geen garantie kunnen geven dat die extra subsidie er komt.
'Deze actie is bedoeld om te laten zien hoeveel inwoners er naast het net hebben gevist en hoe belangrijk het is om meer geld beschikbaar te stellen voor deze subsidie', laten de gemeenten weten. Ze geven aan dat mensen om uiteenlopende redenen de subsidie zijn misgelopen. 'De meest frustrerende was het verschuiven van je plek in de digitale wachtrij.' Het ophogen van het subsidiebudget is wat de lokale overheden betreft een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van veel Groningers.
Subsidiepot binnen dag leeg
Het subsidieplafond van 220,8 miljoen euro werd maandag binnen een dag bereikt. Dat lag volgens uitvoerder Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) aan het beperkte budget. Bij de fysieke loketten stonden enorme rijen, en digitaal probeerden ruim 50.000 mensen tegelijk in te loggen, aldus de organisatie. Het gaat om een subsidie van 10.000 euro, waarvoor alleen huishoudens in aanmerking komen die niet onder het versterkingsprogramma vallen van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Daarnaast gaat het om woningen met schade in een bepaald postcodegebied.
De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zei deze week al te willen kijken wat hij kan doen bij overschrijding van het subsidieplafond.