Duurzaamheid13 jan '22 12:26Aangepast op 13 jan '22 14:31

Milieudefensie vraagt tientallen bedrijven om klimaatplan

Auteur: BNR Webredactie

Milieudefensie roept 29 grote bedrijven als FrieslandCampina, ABN AMRO, KLM en Tata Steel op om binnen drie maanden een plan maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken. 'Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen', zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.

(Olaf Kraak / Hollandse Hoogte / ANP)

De milieuorganisatie wil graag in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie een omvangrijke CO2-uitstoot hebben. Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten, maar vooralsnog krijgen bedrijven tot 15 april om te reageren. Brieven met de vraag om een klimaatplan worden donderdag bezorgd.

Als bedrijven niet met een klimaatplan komen, gaat Milieudefensie zich beraden op verdere stappen. 'Wij blijven strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering en blijven de druk bij deze grootvervuilers opvoeren, tot zij bijdragen aan de oplossing', aldus Pols. We gaan ervan uit dat CEO's en raden van bestuur hun verantwoordelijkheid nemen. Als dat niet het geval is, dan zullen we beraden wat we als volgende gaan doen, en de kans op een rechtszaak is dan reëel.'

45 procent minder CO2

In het plan moet de organisatie concreet aangeven hoe ze voor 2030 zeker 45 procent minder CO2 wil gaan uitstoten. Pols vraagt de topmensen van de bedrijven ook te denken aan 'hun morele verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat werknemers en omwonenden weer trots zijn.' Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door New Climate Institute.

In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken. 'Als de beoordelingen laten zien dat de bedrijven goede plannen hebben, dan zijn wij de eerste die op de tafel staan om te dansen. Want dat is ons doel; ambitieuze klimaatplannen bij de grootste vervuilers', zegt Pols.

Tata Steel begrijpt urgentie

Tata Steel laat weten zeker een antwoord te zullen sturen naar Milieudefensie. 'Wij hebben de twijfelachtige eer de grootste CO2-uitstoter van Nederland te zijn, dus het zou gek zijn als wij daar niets mee zouden doen', zegt directeur Hans van den Berg van Tata Steel Nederland. Daarom heeft het staalconcern afgelopen jaar volgens de directeur ook plannen aangekondigd om over een aantal jaar staal te gaan maken met waterstof. Van den Berg benadrukt dat een nieuwe, schonere installatie er niet van de ene op de andere dag staat. 'Maar we begrijpen de urgentie.'

FrieslandCampina geeft aan dat duurzaamheid een van zijn belangrijkste prioriteiten is. 'We zijn hier al jaren druk mee bezig, hebben al veel bereikt en gaan daar volop mee door, binnen de onderneming en op het boerenerf', aldus het zuivelconcern.

Hulp van overheid

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt in een reactie dat het brede bedrijfsleven 'volledig gecommitteerd' is aan de klimaatdoelen van Parijs. 'Iedereen realiseert zich daarbij dat veel meer snelheid geboden is', stelt een woordvoerder. Hij voegt daaraan toe dat bedrijven daarbij wel de hulp van de overheid en maatschappelijke partners nodig hebben. 'Over de exacte uitvoering en samenwerking praten we graag verder.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen