Duurzaamheid10 feb '22 14:10

Macron sinds dinsdag vóór kernenergie

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag zijn fiat gegeven aan de bouw van nieuwe kernreactoren. Een opmerkelijke draai, vijf jaar geleden nog zou Macron het aantal centrales juist afbouwen. Voor de bouw van zes nieuwe centrales trekt Frankrijk 50 miljard euro uit. De reactoren moeten in 2054 opgeleverd worden.

En dat is nog maar het begin, want tussen 2050 en 2065 zullen er nog acht gebouwd worden waar een prijskaartje van 100 miljard euro aan hangt, schrijft de Franse krant Le Monde. 'Wij zullen voor het eerst in decennia de bouw van kernreactoren in ons land weer op gang brengen en hernieuwbare energiebronnen blijven ontwikkelen', zei Macron dinsdag. 'Als we onze energie tegen redelijke tarieven willen betalen en niet afhankelijk willen zijn van het buitenland, moeten we zowel energie blijven besparen als investeren in de productie van koolstofarme energie op eigen bodem', zei de president.

Lof en kritiek

Voorzitter en CEO Jean-Bernard Lévy van Electricité de France reageerde verheugd: 'Wij zijn er klaar voor.' Maar er klinken ook minder positieve geluiden. Met nog vijf maanden te gaan voor de presidentsverkiezingen, trekt de oppositie fel van leer tegen Macron: 'Hij heeft de kerncentrale van Fessenheim gesloten en we hebben het project van de neutronenreactor Astrid opgegeven', zei de voorzitter Larcher van de Senaat.

Larchers partijgenoot Valérie Pécresse van Les Républicains verweet Macron die eerder de sluiting van twaalf kerncentrales aankondigde, een zigzagkoers te varen nu rechts druk op hem uitoefent en de verkiezingen in zicht zijn. En passant verweet ze hem dat niet alleen faalde op het gebied van energie-autonomie, maar ook op de terreinen werkgelegenheid en de pensioenhervorming.

Kernenergie is vooral nodig om niets te veranderen aan onze manier van consumeren, onze manier van leven en ons energieverbruik, zo luidt de kritiek vanuit de groene hoek. Volgens Europarlementariër Yannick Jadot van De Groenen zal geen EPR (type kerncentrale, red.) 'ons uit de crisis' redden. 'Het is ons vastpinnen op een ontwikkelingsmodel dat volledig achterhaald is en dat ons in gevaar brengt.'

Frankrijk telt momenteel 56 bestaande kernreactoren waarvan er twaalf buiten werking zijn - zeven wegens onderhoud, vijf door mankementen.

Gerelateerde artikelen