Duurzaamheid17 feb '22 06:40Aangepast op 17 feb '22 07:42

Experts: gastekort deze winter definitief uitgesloten

Auteur: Bart van Rijswijk

Nederland komt deze winter niet zonder gas te zitten. Daar waren eerder nog grote zorgen over, maar door de relatief warme wintermaanden en gunstige weersvoorspellingen, kunnen die nu van tafel. Dat zeggen meteorologen en energie-experts tegen BNR. De gasprijs daarentegen, blijft volgens diezelfde experts onverminderd hoog en zal voorlopig niet dalen.

De winter was tot nu toe mild en dat blijft ook zo, verwacht meteoroloog Wilfred Janssen, werkzaam voor Infoplaza. Het KNMI sluit zich daarbij aan. Hun weermodellen wijzen uit dat een langdurig koude periode er niet meer in zit.

Dat betekent dat de gasvoorraad deze winter niet op zal raken, zeggen energie-analisten die BNR sprak. Ze noemen dat een grote opluchting, omdat het tot grote problemen had kunnen leiden als er meer gestookt had moeten worden.

Nog niet vrij van zorgen

‘Het is maar goed dat die Elfstedentocht er niet van is gekomen, anders waren de veel problemen groter geweest’, stelt Gerben Hieminga, sectoreconoom energiemarkten bij ING. Hij doelt onder meer op de gasprijzen, die dan nog verder gestegen zouden zijn.

Dat beaamt energiespecialist Jilles van den Beukel. Het betekent volgens Van den Beukel echter niet dat we al vrij zijn van zorgen over de gasvoorraad. ‘Die zorgen zijn vooralsnog verplaatst naar de volgende winter. Het wereldwijde gastekort blijft gewoon bestaan.’

Van den Beukel verwacht dat het veel geld gaat kosten om de gasvoorraad van de EU op een veilig niveau te houden. Gas zal daardoor veel duurder blijven dan we gewend zijn, óók in de zomer.

Pas in 2023 prijsdaling

Daarbij kunnen de spanningen in Oekraïne de EU nog extra parten spelen, denkt Hieminga. Als de Westerse vrees bewaarheid wordt en Rusland inderdaad Oekraïne binnenvalt, zullen Westerse sancties tegen gasproducent Rusland namelijk niet uitblijven. ‘Dat drijft de gasprijs verder op’.

Van den Beukel denkt dat de prijzen hoe dan ook voorlopig nog hoog zullen blijven. Pas in de zomer van 2023 verwacht hij een mogelijke prijsdaling, een voorspelling waar Hieminga zich bij aansluit.

Gerelateerde artikelen