Duurzaamheid23 feb '22 16:11Aangepast op 23 feb '22 17:23

Kabinet bekijkt of winst energieproducent extra kan worden belast

Auteur: ANP

Het kabinet gaat bekijken of het meer belasting kan heffen over extra winsten die energieproducenten maken door de hoge gasprijs. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten heeft dat toegezegd aan de Tweede Kamer. Het idee is dat de opbrengst kan worden gebruikt voor steun aan kwetsbare huishoudens die moeite hebben hun sterk gestegen energierekening te betalen.

'Dit lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar het kabinet is bereid om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn', zei Jetten. De D66-minister gaat de opties bespreken met de minister van Financiën, zijn partijgenoot Sigrid Kaag. Ze zullen daarbij onder meer kijken naar voorbeelden uit andere landen en komen later met een brief daarover.

Lees ook | Tweede kamer wil minder Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de klimaatplannen van het kabinet. De linkse oppositie pleitte tijdens het debat voor het extra belasten van de winsten van bedrijven die profiteren van de sterk gestegen marktprijzen. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is blij met de toezegging. Ze vindt dat een olie- en gasbedrijf als Shell nu 'oneigenlijke winsten' maakt dankzij de hoge gasprijs. Ook Renske Leijten (SP) pleitte ervoor deze winsten in te zetten voor het verlagen van de energierekening 'van mensen die het niet meer kunnen betalen'.

Luister ook | Europese gasprijzen flink gestegen door spanningen in Oekraïne

Jetten erkende dat veel mensen 'ontzettende stress' hebben door hun gestegen energierekening. Hij herhaalde dat het kabinet dit voorjaar wil kijken hoe de koopkracht zich ontwikkelt en of er extra compensatie moet komen. Mocht dat zo zijn, dan wil de minister dat 'zo gericht mogelijk' doen. 'Niet iedereen heeft het nodig', zei hij. Beloftes over compensatie wilde Jetten nog niet doen.

Gerelateerde artikelen