Duurzaamheid11 mrt '22 16:12

EU maakt zich zorgen om energievoorraad volgende winter

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Raad maakt zich zorgen om de levering van energie in de volgende winter. Na afloop van het EU-overleg in Versailles sprak Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zijn zorgen erover uit, vanwege de hoge energieprijzen door het conflict in Oekraïne. Daarnaast is men bang dat Rusland de levering van brandstoffen zal afknijpen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'We willen af van onze afhankelijkheid, zodat we in kunnen handelen in de Europese belangen. En natuurlijk moeten we voor de volgende winter een specifiek plan hebben', zei Michel. In de komende weken wil de EU met een plan komen om helemaal onafhankelijk te worden van de energielevering die Rusland biedt. Voor 2027 wil de EU dan geen brandstoffen uit Rusland meer importeren. Vanuit de Europese Commissie wordt gezegd dat het wel mogelijk is om voor het einde van het jaar ruim twee derde minder aan gas te importeren vanuit Rusland.

Alternatieve energiewinning

Het plan zal onder meer punten bevatten die ervoor moeten zorgen dat de verduurzaming versneld wordt, er ingezet wordt op energiebesparing, er meer biomassa en meer zonne-energie geproduceerd wordt. Daarnaast moeten brandstoffen uit andere landen geïmporteerd worden. Daarvoor is de EU momenteel in gesprek met Egypte, Qatar, Algerije en Israël die allemaal gas uit de Middellandse Zee winnen.

Gerelateerde artikelen