Duurzaamheid24 mrt '22 14:04

Shell doet duurzame investeringen en pompt miljarden in Britse energiesector

Auteur: BNR Webredactie

In de komende tien jaar wil energieconcern Shell ruim 25 miljard pond (30 miljard euro) in de Britse energiesector pompen. Driekwart van dat geld gaat naar duurzame producten en services, zo meldt David Bunch, het hoofd van de Britse tak van Shell.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

Het bedrag wordt de komende tien jaar uitgegeven en zal voor 75 procent gaan naar duurzame energie zoals offshore wind, elektrische mobiliteit en waterstof. Shell besluit om de investeringen grotendeels in duurzame projecten te doen, omdat het bedrijf in 2050 netto nul uitstoot wil hebben. De aangekondigde investeringen komen enkele weken nadat Shell zich terugtrok uit al zijn operaties in Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.

Shell gaat op Chinese tour

Een andere duurzame investering die Shell doet is de samenwerking met het Chinese technologiebedrijf BYD, dat elektrische auto's en bussen maakt. De twee gaan samen een onderneming opstarten om zo laadpunten in de miljoenstad Shenzhen te plaatsen. Daarnaast hebben ze afspraken gemaakt om samen nieuwe producten te ontwikkelen en BYD-klanten toegang te bieden tot laadpunten voor elektrische auto's.

Lees ook | Aantal gemeenten dat klaar is voor toekomstige 'laadbehoefte' amper toegenomen

In Shenzhen willen BYD en Shell ruim 10.000 laadpunten plaatsen. Daarnaast hebben de bedrijven afgesproken dat klanten van BYD toegang krijgen tot 275.000 laadpalen van Shell in Europa. De twee multinationals willen samen ook nieuwe systemen voor elektriciteit in huis op de markt zetten. Daarbij denken ze aan technologie voor accu's in huis, de verdere integratie van zonnepanelen of het terug laten lopen van elektriciteit van een autoaccu naar het stroomnet.

Gerelateerde artikelen