De belasting is volgens lowbudgetluchtvaartmaatschappij easyJet niet direct gekoppeld aan de CO2-uitstoot. Daarmee worden luchtvaartmaatschappijen niet gestimuleerd om hun uitstoot te verminderen. 'Het maakt vliegen alleen duurder en slechts toegankelijk voor de elite', zegt een woordvoerster.

Ook vindt easyJet dat de luchtvaart de middelen nodig heeft om te innoveren op weg naar schonere technologieën. 'Wat betreft de impact op onze operatie op Schiphol, is het nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Op het moment opereren we negen toestellen op Schiphol en zijn er lokaal driehonderd mensen in dienst.'
Lees ook | KLM: komende zomer in Europa bijna op pre-coronaniveau
Verduurzaming van de sector
KLM gaat ervan uit dat, gelet op de inhoud van het regeerakkoord, de opbrengsten van de vliegbelasting naar de verduurzaming van de sector gaan. Zolang de maatschappij niet in staat is de vliegbelasting in de tickets te verwerken gaat dit ten koste van investeringen, aldus de maatschappij. Volgens KLM is het, gelet op de concurrentie, niet zo dat de prijzen zomaar even omhoog gegooid kunnen worden. Dat zou ook passagiers kosten.
Beperkte groep
Als aandeelhouder van KLM en Schiphol zou het kabinet beter moeten weten, vindt branchevereniging BARIN. Daarbij moet gewaakt worden dat vliegen niet voor een beperkte groep mensen beschikbaar blijft. Zeker omdat Nederland hierin alleen opereert. 'De luchtvaart wordt niet alleen getroffen door de vliegtaks, corona of het Oekraïne-conflict', aldus BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. 'Maar ook door extra kosten voor geluidsheffingen, duurdere duurzame brandstof, de tariefsverhoging van 37 procent van monopolist Schiphol, CO2-plafonds en alle maatregelen die Brussel oplegt.' Dat laat volgens hem onverlet dat de luchtvaart inspanningen moet en wil doen om de industrie duurzamer te maken.
Lees ook | Russische luchtvaart dreigt te verdwijnen door sancties
Hogere vliegtaks
Vanaf 1 januari volgend jaar zullen passagiers als het aan het kabinet ligt een hoger tarief over hun vliegticket moeten betalen. Momenteel brengt de belasting zo'n 200 miljoen euro op. Daar moet 400 miljoen euro bij, stond al in het coalitieakkoord. Hoe het er precies uit gaat zien, wordt later duidelijk: de Kamer zal zich najaar buigen over het Belastingplan voor 2023. Het gaat om een belasting voor vluchten vanuit Nederland.
Lees ook | Fokker sluit twee fabrieken