Duurzaamheid30 mrt '22 19:37

ING: Steeds meer bedrijven stellen duurzame plannen uit door financiële tegenslagen

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer bedrijven stellen hun verduurzamingsplannen uit of steken minder geld in hun groene plannen dan ze willen. Oorzaken hiervan zijn de vele financiële tegenslagen door het coronavirus, sterk stijgende inflatie, hoge energieprijzen en klimaatbelastingen. Dat blijkt uit onderzoek van ING. 'Door al deze ontwikkelingen en door twee jaar corona hebben bedrijven wat minder vet op de botten om die investeringen te doen', zegt Annemein Kolk, directeur Business Banking Clients bij ING.

(ANP / Harold Versteeg)

Volgens Kolk is dit onderzoek vor de derde keer gedaan. 'Vorig jaar zagen we dat 73 procent van de ondervraagde bedrijven van plan was om de komende twee jaar in duurzaamheid te investeren. Dat percentage is dit jaar gezakt naar 65 procent. En nog veel belangrijker: veel bedrijven ervaren onzekerheid in hun markt. We zien dat een groot deel van deze bedrijven hun investeringen ook uitstelt of verkleint, meer dan 75 procent.'

Toeleveringsproblemen

Veel bedrijven hebben ook te maken met toeleveringsproblemen, stelt Kolk. 'Als je wil verduurzamen: kom je dan nog wel aan materialen? En dit onderzoek is gedaan nog vóórdat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Wij denken dat dit eigenlijk verder bijdraagt aan de onzekerheid en dus aan het uitstel. Wat we ook zien is dat door al deze ontwikkelingen en door twee jaar corona, hebben bedrijven wat minder vet op de botten om die investeringen te doen.'

Niet alleen groene investeringen

Niet alleen groene investeringen worden door steeds meer bedrijven uitgesteld, volgens Kolk. 'We zien op een breder niveau dat door de huidige situatie investeringen uitgesteld worden, dus ook de niet-duurzame investeringen.' Daarom wordt naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek dan ook verwacht dat het uitstel langer zal duren dan vooraf ingeschat.

Lees ook | 'Bedrijven doen te weinig aan maatschappelijk verantwoord ondernemen'

Prioriteiten

'Het goede nieuws aan dit onderzoek is dat duurzaamheid eigenlijk hoger staat in de strategische prioriteiten van bedrijven, dat is dus toegenomen', blijkt uit het onderzoeken. 'En we zien ook dat bedrijven het belang van duurzaamheid, dus niet alleen de impact op het bedrijfsresultaat, maar het feit dat je toekomstbestendiger wordt, stijgt.' En daarnaast ook het belang richting klanten, medewerkers, en het effect op het bedrijfsimago.

'De intentie is er zeker, die wordt ook groter, en het belang wordt steeds meer onderkend. Het is alleen een onzekere situatie voor ondernemers. Dat duurt eigenlijk al twee jaar voort', aldus Kolk.

Lees ook | Shell doet duurzame investeringen en pompt miljarden in Britse energiesector


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen