Duurzaamheid6 apr '22 11:49

CDA wil kleine kerncentrales bouwen

Auteur: BNR Webredactie

Om snel van fossiele brandstoffen af te kunnen, moet het kabinet werk maken van de bouw van kleine modulaire kernreactoren, wil het CDA. Volgens de partij is het makkelijker en sneller om zulke kerncentrales te bouwen en in gebruik te nemen.

CDA-Kamerlid en energiedeskundige Henri Bontenbal ziet mini-kerncentrales als 'een kansrijke ontwikkeling die ook in Nederland een rol kunnen spelen bij het verduurzamen van de economie'. Volgens hem kunnen de eerste kleine centrales mogelijk al voor 2030 gebouwd worden. Daarvoor moet het kabinet wel zorgen voor wetten en regels er nodig zijn om de bouw snel te kunnen realiseren, vindt Bontenbal. 'Het is een veelbelovende ontwikkeling. Internationaal is men heel erg bezig met de bouw van grote kerncentrales. Tegelijkertijd zie je een parallel spoor van kleine modulaire kerncentrales. Die kunnen sneller gebouwd worden en zijn veilig.' Volgens Bontenbal is men ook in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada bezig met de bouw van zulke kernreactoren.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (ANP / Tobias Kleuver Media)

Lees ook | Tweede Kamer wil minder Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas

Bontenbal vindt het 'zonde' dat 'Europa achterblijft' op dit gebied. 'Volgens mij is het een kansrijke ontwikkeling waar wij in Europa en in Nederland moeten instappen.'

'Kleinste reactor past in een container'

Hoewel de kleine reactoren minder vermogen leveren dan de traditionele, kunnen ze makkelijker en sneller worden geïnstalleerd. Een veelgehoorde klacht tegen kernenergie is dat de bouw van grote kerncentrales veel geld en vooral veel tijd kost, en dus geen oplossing biedt voor urgente klimaatproblemen. De zogenoemde small modular reactors kunnen bovendien op plekken worden gezet waar normale centrales niet passen, en dat is makkelijker voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. 'De kleinste reactor, iets van 10 megawatt, past in een container en heeft een vermogen van drie grote windturbines. Daarmee zouden 10.000 huizen voorzien kunnen worden', legt het CDA-Kamerlid uit.

Lees ook | Felle kritiek op 'groenwassen' gas en kernenergie door Brussel

Grotere reactoren kunnen een vermogen van 300 megawatt opwekken. 'Dan moet je denken aan een type wat ongeveer de helft van het vermogen van de reactor in Borssele opwekt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen