Duurzaamheid22 apr '22 14:52Aangepast op 22 apr '22 15:39

Jetten: Nederland moet eind 2022 van Russisch gas af

Auteur: ANP

Als het aan klimaatminister Rob Jetten (D66) ligt, gaat Nederland nog aan het einde van 2022 van het Russische gas af. Dat maakte hij bekend na de wekelijkse ministerraad.

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart)

Door energie te besparen en gas uit andere landen te importeren 'lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen', aldus de bewindsman. Van het totale Nederlandse gasverbruik komt circa 15 procent uit Rusland.

Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.

Uitbreiding van LNG

Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG). Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is.

Jetten kan niet uitsluiten dat na dit jaar nog wel Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen stroomt. Om daar een einde aan te maken zijn Europese afspraken nodig.

Eerder riep Jetten al op niet te moeten wachten op een Europese boycot. 'Neem zelf je verantwoordelijkheid', zei hij in gesprek met BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen