Duurzaamheid22 apr '22 17:06

Kabinet zet streep door subsidiëring biomassa voor warmteopwekking

Auteur: ANP

Het kabinet zet per direct de subsidiëring van warmteopwekking met biomassa stop. Dat laat minister van Energie Rob Jetten op vrijdag weten.

(ANP/ROBIN UTRECHT)

De Tweede Kamer had al langer stevige kritiek op het gebruik van houtige biomassa ter opwekking van warmte, omdat er bomenkap voor nodig was. De opgewekte warmte werd vooral gebruikt voor kassen en gebouwen.

Jetten stelt tevens dat het cruciaal is om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen. Wel erkent hij dat er maatschappelijke zorgen over biogrondstoffen zijn. 'Daar heeft het kabinet oog voor', zo zegt hij.

Verder wil het kabinet 'hoogwaardige toepassingen' van biogrondstoffen blijven ondersteunen. 'De alternatieven zijn namelijk beperkt', vervolgt Jetten. Als voorbeelden noemt hij verf op basis van biogrondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen en groen gas.

Moedig besluit

Comité Schone Lucht (CSL) vindt de subsidiestop een 'baanbrekend en moedig' besluit. 'Nederland zet hiermee de toon en daagt Brussel uit', zegt Fenna Swart van het comité. Het CSL wil dat ook subsidies die al vergeven zijn aan biomassacentrales ingetrokken worden. 'De 395 miljoen euro gereserveerde subsidies voor biomassa kunnen dan geïnvesteerd worden in echte duurzame technieken.' Daarnaast gaat de import van biomassa nog door. Dat vindt de organisatie 'onacceptabel'.

Volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zijn juist 'alle vormen van duurzame energie' essentieel om de klimaatdoelen te halen. 'Daar is ook duurzame biomassa voor nodig', stelt de organisatie in een verklaring. De vereniging vindt dat een plan van het kabinet ontbreekt om de stopzetting van biomassa te compenseren met andere alternatieven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen